Live

VIDEO. Statuia aurită a lui Erdogan care a trezit furie în Germania

Data actualizării: Data publicării:
Captură video

Locuitorii unui oraș din Germania au rămas fără cuvinte, marți, când au observat că, peste noapte, o statuie aurită a președintelui turc Recep Tayyip Erdogan a fost amplasată pe o stradă.

Statuia a apărut în orașul Wiesbaden din landul Hessa. Înaltă de 4 metri, sculptura amplasată în Platz der Deutschen Einheit îl arată pe Recep Tayyip Erdogan într-o poziție a corpului care amintește de o altă statuie, cea a dictatorului irakian Saddam Hussein, distrusă de forțele americane în 2003, în timpul invaziei din Irak.

Autoritățile locale au intervenit imediat și au îndepărtat statuia, marți seara, precizând că și-au dat acordul în privința amplasării unei statui, dar nu au fost informate în legătură cu personajul politic care avea să fie plasat în spațiul public, relatează Deutsche Welle.

Totuși, de ce o statuie a liderului de la Ankara într-un oraș din Germania, chiar dacă în această țară există o largă comunitate turcă? Sculptura este, de fapt, o instalație, parte a Bienalei de Artă Contemporană din Wiesbaden, care se desfășoară anul acest sub motto-ul „Vești rele”.

 „Am primit o serie de telefoane de la mai mulți cetățeni, care erau confuzi. Oamenii nu știau că făcea parte din Bienală”, a declarat un oficial.

Postul public de radio ZDF a relatat că poliția a trebuit să „apere” statuia de localnicii furioși și, de asemenea, a trebuit să despartă și câțiva turci și kurzi care, văzând apariția statuară a lui Erdogan, s-au prins „într-o confruntare (verbală – n.r.) acerbă”.

Incidentul intervine cu o lună înainte de vizita de stat a lui Erdogan la Berlin, faţă de care mulţi germani se opun datorită stilului său din ce în ce mai autoritar de guvernare. 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Tragedie! Un campion a anunțat că fiul său în vârstă de 15 luni a murit: ”Prietenul meu e fără viață. Vă rog, ajutați-mă”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Țările G7 s-au angajat să-și închidă centralele pe cărbune până în 2035

În Germania are loc cel mai mare proces de înaltă trădare de după Al Doilea Război Mondial. Puciștii „Reichsburger” sunt judecați

Turcia îl sprijină pe Mark Rutte pentru șefia NATO

Băieţelul din Gorj vândut pe câteva sute de lei în Germania este adus în România, dar nu va fi dat înapoi familiei

Partenerii noștri