Live

Washingtonul „condamnă ferm” noua condamnare a lui Navalnîi

Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Statele Unite „condamnă ferm” pedeapsa de 19 ani de închisoare impusă vineri opozantului rus Aleksei Navalnîi, a spus şeful diplomaţiei Antony Blinken: El a adăugat că Kremlinul nu poate „înăbuşi adevărul”.

„Navalnîi ar trebui eliberat”, a adăugat secretarul de stat într-un mesaj pe Twitter, redenumit X.

„Aceasta este concluzia nedreaptă a unui proces inechitabil", a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat într-un comunicat, referindu-se la o nouă sentinţă judecătorească bazată „pe acuzaţii nefondate de aşa-zis extremism”, relatează Reuters, citată de Agerpres.

„Prin desfăşurarea acestui nou proces în secret şi limitând accesul avocaţilor lui Navalnîi la presupusele probe, autorităţile ruse au demonstrat încă o dată că nu acordă un proces echitabil celor care îndrăznesc să critice regimul”, potrivit purtătorului de cuvânt.

Deja închis pentru nouă ani în condiţii dure, principalul adversar al Kremlinului a fost condamnat vineri la 19 ani de închisoare pentru „extremism” după un proces cu uşile închise.

Militantul anticorupţie, în vârstă de 47 de ani, îşi va ispăşi pedeapsa într-o colonie cu regim special, unul dintre penitenciarele cu cea mai sinistră reputaţie în Rusia, de obicei destinat celor mai periculoşi criminali şi condamnaţi pe viaţă.

Londra a denunţat, la rândul său, vineri condamnarea adversarului rus Aleksei Navalnîi la 19 ani de închisoare, asigurând că „disidenţa nu poate fi redusă la tăcere” şi cerând „eliberarea imediată” a acestuia.

Această condamnare „demonstrează dispreţul total al Rusiei pentru cele mai elementare drepturi ale omului”, a scris secretarul britanic de externe James Cleverly pe X (ex-Twitter), citat de AFP.

Navalnîi i-a chemat vineri pe ruşi să continue „să reziste” în faţa Kremlinului.

„Sunteţi forţaţi să părăsiţi Rusia fără a vă lupta cu banda de trădători, hoţi şi ticăloşi care a luat puterea. (Vladimir) Putin nu trebuie să-şi atingă scopul. Nu vă pierdeţi voinţa de a rezista”, a scris Navalnîi, potrivit unui mesaj postat pe pagina de Facebook de echipa sa şi citat de AFP.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Pus la zid în întreaga țară după ce a "măcelărit" imnul Italiei, Al Bano le-a dat replica celor care l-au criticat

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zelenski: Rușii au ajuns doar la prima din cele trei linii de fortificații din Harkov

Riabkov: Rusia va răspunde cu aceeaşi monedă la orice comportament nuclear ambiguu al Occidentului

Sora lui Kim Jong Un neagă că Rusia și Coreea de Nord fac schimb de arme: „E cea mai absurdă teorie. Nu sunt de vânzare”

Ucrainenii atacă ținte din Rusia cu avioane transformate în drone kamikaze pline cu explozibili. De ce nu reușesc rușii să le doboare

Partenerii noștri