Live

Cafeneaua din Budapesta unde clienții sunt serviți de roboți. Cine este în spatele Enjoy Cafe

Data publicării:
Foto: captură Facebook

Atunci când intri pe ușa acestei cafenele din Budapesta te întâmpină un robot de mărimea unui copil, care te salută în engleză. Un alt robot cu o tavă în mână și ochi roșii  vine la masă ta și îți ia comanda. Nu este o scenă dintr-un film SF, este parte din viața de zi cu zi a capitalei Ungariei.

Enjoy Cafe este un proiect gândit special pentru a atrage generații viitoare de ingineri specializați în robotică. Scopul lui este să-i încurajeze pe copiii fascinați de tehnologie și roboți să-și transforme pasiunea în meserie. Pentru asta, celor mici li se permite să interacționeze cu roboții, să le dea instrucțiuni sau ordine. Pot să fie puși să facă flotări, de exemplu, sau să danseze pe Gangnam Style. Pepper, robotul de mărimea unui puști, este acceptat de copii ca unul de-al lor. Adulții nu sunt la fel de toleranți. Mai degrabă, citesc în amabilitatea lui Pepper începutul sfârșitului pentru rasa umană.

Tibor Csizmazia, proprietarul cafenelei, ține să-i liniștească pe ungurii sau turiștii îngrijorați: „Nu e ce vedem într-un film de genul „The Terminator”. Unii își imaginează că roboții gândesc ca oamenii și acționează total independent, până în momentul în care vor ajunge să ne controleze total viețile. De fapt, roboții sunt aici pentru a ne ajuta, la fel cum ajută și la Enjoy Café. Dacă robotica va avansa atât de mult încât sistemele de inteligență artificială să funcționeze fără niciun ajutor din partea omului, acest moment este foarte departe de tehnologia de azi”.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

OpenAI dizolvă echipa concentrată pe riscurile pe termen lung ale AI, la mai puţin de un an de la anunţarea acesteia

Experții în telecomunicații și reprezentanții celor mai importanți jucători s-au reunit la Ziua Internațională a Comunicațiilor

Consiliul Europei a adoptat primul tratat internațional privind inteligența artificială

Un bărbat și-a transformat tatăl mort într-un chatbot. Clonele digitale care imită morții, o industrie de sute de miliarde de euro

Partenerii noștri