Live

Chimicalele din casă afectează fertilitatea

Data actualizării: Data publicării:

Anumite chimicale din produsele pe care le avem în casă afectează fertilitatea bărbaților și, în egală măsură, pe cea a animalelor de companie. Este concluzia unui studiu realizat în Anglia.

La nivel global, în ultimii 80 de ani, calitatea spermei bărbaților a scăzut cu 50 de procente, arată studiul universității din Nottingham. Același lucru s-a întâmplat și în cazul câinilor domestici, de aceea oamenii de știință cred că există o legătură cu mediul în care trăiesc ambele categorii.

Primul lor gând a fost să verifice chimicalele din produsele alimentare și de curățenie. Așa că au obținut probe de la donatori umani și canini din aceeași regiune a Marii Britanii. Și au descoperit că principalii vinovați sunt doi compuși chimici, prezenți atât în podele, covoare, haine, jucării, cât și în mâncarea pentru animale. Aceștia au efecte negative similare pentru bărbați și pentru câini: reduc mobilitatea spermatozoizilor și distrug materialul genetic.

Descoperirea ar putea explica și scăderea efectivelor din alte specii de pe planetă, care ar fi putut să intre în contact cu chimicalele, fie că este vorba despre animale de pe uscat sau pești.

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți pe Digi World vineri, de la ora 19:00, și pe Digi24 în fiecare sâmbătă, de la 16:30, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: ”Ei nu i-a plăcut niciodată”. S-a spus că soția l-a părăsit după accidentul teribil

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vulpea era cel mai bun prieten al omului în trecut. Descoperirea inedită făcută de oamenii de știință

Cuplu de francezi condamnat pentru deținerea a 159 de pisici și 7 câini în apartament

Câinii își pot da seama dacă un om e stresat în funcție de respirația lui (studiu)

Câinii Teckel nu o să fie interziși în Germania. Ministerul german al Agriculturii pune capăt speculațiilor din presă

Partenerii noștri