Live

O companie australiană a creat o chifteluță de mamut, animal dispărut acum 10.000 de ani

Data actualizării: Data publicării:
Mamutul lânos a dispărut acum aproximativ 10.000 de ani. Foto: Profimedia

O companie australiană a creat o chifteluță de mamut, din celulele speciei care a dispărut de pe pământ acum aproximativ 10.000 de ani . Proiectul își propune să demonstreze potențialul cărnii crescute din celule, fără sacrificarea animalelor, relatează The Guardian.

Chifteluța de mamut a fost produsă de Vow, o companie australiană care adoptă o abordare diferită a cărnii de cultură.

Există zeci de companii care lucrează la înlocuitori pentru carnea convențională, cum ar fi carnea de pui, porc și vită. Dar Vow își propune să amestece și să folosească celule din specii neconvenționale pentru a crea noi tipuri de carne.

Compania a investigat deja potențialul a peste 50 de specii, inclusiv alpaca, bivol, crocodil, cangur, păuni și diferite tipuri de pești.

Prima carne cultivată care va fi comercializată va fi prepelița japoneză, pe care compania se așteaptă să o distribuie în restaurantele din Singapore anul acesta.

„Avem o problemă cu schimbarea comportamentului când vine vorba de consumul de carne”, a spus George Peppou, CEO al Vow.

„Scopul este de a trece câteva miliarde de consumatori de carne de la consumul de proteine animale convenționale la consumul de alimente care pot fi produse în sisteme electrificate. Și credem că cel mai bun mod de a face asta este să inventezi carnea. Căutăm celule care sunt ușor de crescut, gustoase și hrănitoare, apoi amestecăm și potrivim acele celule pentru a crea carne cu adevărat gustoasă”, a explicat el.

„Am ales mamutul lânos pentru că este un simbol al pierderii diversității și un simbol al schimbărilor climatice” a spus Tim Noakesmith, cofondator al Vow.

Se crede că animalul a dispărut acum aproximativ 10.000 de ani din cauza faptului că a fost vânat de oameni și a încălzirii planetei după ultima eră glaciară.

Ideea inițială a venit de la Bas Korsten, de la agenția de creație Wunderman Thompson.

„Scopul nostru este să începem o conversație despre cum mâncăm și cum pot arăta și ce gust pot avea viitoarele alternative. Carnea de cultură este carne, dar nu așa cum o știm noi”, a explicat el.

Nimeni nu a gustat încă din chifteluța de mamut.

„Nu am văzut această proteină de mii de ani. Deci nu avem idee cum ar reacționa sistemul nostru imunitar atunci când o mâncăm. Dar dacă o vom crea din nou, cu siguranță am putea să o facem într-un mod acceptabil pentru organismele de reglementare,” spune profesorul Ernst Wolvetang, de la Institutul Australian Institute pentru Bioinginerie al Universității din Queensland, care a participat la crearea chifteluței.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cea mai bogată femeie din Australia cere ca portretul ei să fie scos dintr-o expoziție pentru că nu-i place. Cine e Gina Rinehart

Rechinul fantomă și Diavolul de mare: Cum arată cele mai noi drone militare subacvatice ale Australiei și Statelor Unite

O femeie a fost ucisă la fiecare patru zile în 2024, în Australia. Oamenii cer ca aceste violențe să fie declarate urgență națională

Premierul australian spune că Musk e un „miliardar arogant” pentru că refuză să dea jos de pe X înregistrările atacului din Sydney

Partenerii noștri