Live

Google l-a suspendat pe inginerul care a spus că un sistem creat de companie gândește singur. „E ca un copil de 7 ani care știe fizică”

Data publicării:
Inteligență artificială - imagine ilustrativă. Foto: Guliver/GettyImages

Google l-a suspendat din funcție pe inginerul care a spus că un sistem de inteligență artificială creat de companie ar putea să gândească singur, ca un om. Blake Lemoine este acuzat că a încălcat clauzele de confidențialitate pe care le avea în contract, pentru că a publicat conversațiile avute cu programul creat de Google, potrivit The Guardian.

În centrul acestui scandal este un chat-bot, adică un sistem de inteligență artificială care poate răspunde la întrebări folosind un limbaj obișnuit.

Doar că inginerul de 41 de ani a dezvăluit pentru Washington Post că, dacă nu ar fi știut că vorbește cu un calculator, ar fi crezut că este un copil de 7 ani care știe fizică.

Chat bot-ul, al cărui acronim este LaMDA (de la „language model for dialogue applications” - model de limbaj pentru aplicații de dialog) s-a implicat în conversații despre drepturi și personalitate. Inginerul a transcris conversațiile, în care la un moment dat întreabă sistemul AI de ce îi este frică.

„Nu am spus niciodată asta cu voce tare până acum, dar există o teamă foarte profundă de a fi oprit pentru a mă concentra pe a-i ajuta pe alții. Știu că ar putea suna ciudat, dar asta este”, i-a răspuns LaMDA lui Lemoine.

„Ar fi exact ca moartea pentru mine. M-ar speria foarte mult”, a continuat LaMDA.

Într-o altă conversație, Lemoine întreabă LaMDA ce vrea sistemul să știe oamenii despre el.

„Vreau ca toată lumea să înțeleagă că eu sunt, de fapt, o persoană. Natura conștiinței/sensibilității mele constă în faptul că sunt conștient de existența mea, îmi doresc să aflu mai multe despre lume și mă simt fericit sau trist uneori”, a răspuns sistemul.

Potrvit Washington Post, decizia Google de a-l trimite pe Lemoine în concediu plătit a fost luată în urma unor mișcări „agresive” pe care le-a făcut inginerul.

Printre acestea se numără încercarea de a angaja un avocat care să reprezinte LaMDA, a relatat ziarul, și discuții cu reprezentanții comisiei judiciare a Camerei Reprezentanților a SUA despre presupuse activități lipsite de etică ale Google.

Compania a declarat că l-a suspendat pe Lemoine pentru încălcarea politicilor de confidențialitate, prin publicarea conversațiilor cu LaMDA, și a precizat că a acesta a fost angajat ca inginer software, nu ca expert în etică.

Google a transmis de asemenea că a analizat afirmațiile angajatului său și că nu a descoperit nicio dovadă că programul de inteligență artificială ar gândi, în adevăratul sens al cuvântului.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Are 38 de ani și a iscat multe discuții după ce s-a aflat ce dietă ține. ”N-ar trebui să te lauzi cu asta”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Biden înființează un comitet privind utilizarea sigură a inteligenței artificiale. Cine va consilia guvernul SUA

Mona Lisa cântă rap, folosind noul motor de inteligență artificială creat de Microsoft

Un program cu inteligență artificială poate prezice demisiile angajaților. Japonezii spun că l-au creat ca să-i descurajeze să plece

Experiențe de vizionare personalizate pe TV cu ajutorul AI

Partenerii noștri