Live

VIDEO. Cum se răspândește o epidemie. Simulare pe baza unor modele matematice

Data publicării:

Câteva simulări simple, bazate pe modele matematice, arată cum se răspândește o epidemie. S-au scris mai multe articole pe tema aceasta, inclusiv în edițiile online ale unor publicații de renume precum Washington Post sau New York Times, care au propus niște modele interactive.

Autoritățile spun că dacă oamenii respectă distanța socială, răspândirea virusului va fi încetinită. Și dacă oamenii se feresc unul de celălalt, dar merg totuși ocazional într-un loc aglomerat, precum un supermarket sau o școală?

Și ce s-ar întâmpla dacă am putea identifica și izola cazurile de boală? Dar ce s-ar petrece dacă câțiva oameni bolnavi „ne-ar scăpa” din această izolare, pentru că nu prezintă simptome și nu sunt testați?

Cum ar fi situația afectată de o interdicție de circulație între comunități separate (precum la Suceava)?

Și ce se întâmplă dacă oamenii evită contactul unii cu ceilalți o vreme, dar apoi se satură și nu mai respectă regulile?

Găsiți răspunsuri la aceste întrebări - și la multe altele - în filmulețul de mai jos în care sunt prezentate așa-numite modele „SIR” de simulare, în care populația este împărțită în trei categorii: cei sensibili la boală (S), cei care s-au infectat (I) și cei și s-au făcut bine sau au murit (R, „rezolvați”).

Pentru fiecare unitate de timp pe care o persoană sensibilă o petrece înăuntrul unei anumite „raze de infecție” a unui bolnav, va exista o probabilitate de a lua ea însăși boala. Iată ce se întâmplă:

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Virusul gripal e cel mai probabil să declanșeze o nouă pandemie. Cercetătorii se tem și de un patogen misterios numit „Boala X”

Polonia a primit, după doi ani de așteptare, primele miliarde de euro din PNRR, după reforme ale guvernului Tusk

O nouă mutație a coronavirusului a fost clasificată ca „variantă de interes”. JN.1 se răspândește rapid pe glob

Recuperarea economică a Chinei se clatină puternic. Țara a intrat în deflație pentru prima oară în ultimii doi ani

Partenerii noștri