Live

Cel mai mare aisberg din lume a apărut în Antarctica, după ce s-a desprins de calota glaciară Ronne. Imagine din satelit

Data actualizării: Data publicării:
Noul aisberg, cel mai mare din lume, denumit A-76 de către oamenii de știință, a fost reperat în imaginile transmise recent de satelitul european Copernicus. Foto: ESA

O bucată gigantică de gheață, mai mare decât insula spaniolă Mallorca, s-a desprins de calota glaciară a Antarcticii în Marea Weddell, devenind cel mai mare aisberg din lume, a anunțat Agenția Spațială Europeană, citată de Reuters.

Noul aisberg, denumit A-76 de către oamenii de știință, a fost reperat în imaginile transmise recent de satelitul european Copernicus, potrivit unui comunicat al agenției spațiale, care a postat pe site-ul său și o fotografie a ghețarului.

Suprafața sa are 4.320 de kilometri pătrați, lungimea ajunge la 175 de kilometri, iar lățimea – la 25 de kilometri. Prin comparație, insula spaniolă Mallorca din Marea Mediterană are o suprafață de 3.640 de kilometri pătrați. Statul american Rhode Island este și mai mic, cu o arie de 2.678 km pătrați.

Aisebergul A-76 s-a rupt din calota glaciară Ronne după ce zona a avut parte de flux de apă caldă care a afectat şi alte zone din vestul Antarcticii.

Cercetătorii nu atribuie acest eveniment schimbărilor climatice și spun că este o parte din ciclul natural al gheţarilor din regiune. Ei se așteaptă acum a A-76 să se spargă în 3 bucăți.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Roxana Țuțu a reacționat imediat după ce s-a aflat câți bani a câștigat pentru lupta cu "Perversul de pe Târgu Ocna"

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a descoperit rezerve uriașe de petrol în teritoriile din Antarctica revendicate de Marea Britanie

O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50 de ani, experții au aflat motivul

Primul caz de morsă care moare din cauza gripei aviare a fost înregistrat în Arctica

„Ar fi o premieră”. Oamenii de știință vor să creeze o eclipsă artificială de Soare. Ce este misiunea „Proba-3”

Partenerii noștri