Live

O țară din Europa şi-ar putea pierde toţi gheţarii în 45 de ani. Avertismentul oamenilor de știință

Data publicării:
În 2017, gheţarii austrieci s-au topit în medie cu 25,2 metri. FOTO: Shutterstock

Austria şi-ar putea pierde toţi gheţarii în 45 de ani, a avertizat vineri Clubul său alpin, în condiţiile în care doi dintre gheţarii din ţară s-au micşorat anul trecut cu peste 100 de metri, informează AFP, citată de Agerpres.

Există o îngrijorare la nivel mondial cu privire la efectul încălzirii globale asupra gheţarilor planetei, iar cel mai recent raport al Clubului Alpin din Austria (OeAV) dezvăluie o retragere dramatică a gheţarilor din această ţară în ultimii şapte ani.

Studiul arată că 93 de gheţari austrieci observaţi de către organizaţie s-au retras în medie cu 23,9 metri anul trecut, a treia cea mai mare topire a gheţarilor de la debutul măsurătorilor în 1891.

2022 a fost cel mai nefast an pentru topirea gheţarilor în Austria, cu o retragere medie de 28,7 metri.

În faţa încălzirii extreme din Alpi, gheţarii ar putea să dispară practic în 45 de ani, avertizează Clubul alpin, pentru care măsurile de protecţie a climei au fost luate prea târziu.

„În 40-45 de ani, practic întreaga Austrie va fi lipsită de gheţari”, a declarat vineri presei Andreas Kellerer-Pirklbauer, şeful serviciului de măsurare a gheţarilor din cadrul Clubului alpin.

În 2017, gheţarii austrieci s-au topit în medie cu 25,2 metri

În 2017, gheţarii austrieci s-au topit în medie cu 25,2 metri, a doua cea mai mare topire înregistrată vreodată, potrivit Clubului alpin.

Anul trecut, doi dintre gheţarii din ţară s-au micşorat cu peste 100 metri: Pasterze a pierdut 203,5 metri, iar Retenbachferner 127 metri.

OeAV a cerut o mai bună protecţie a gheţarilor, subliniind că biodiversitatea din regiunile alpine este supusă unui stres constant din cauza construcţiei de noi teleschiuri şi a concentrării staţiunilor de schi.

Potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), marii gheţari ai planetei se confruntă în bloc cu o topire fără precedent de când au început măsurătorile în anii 1950, o situaţie care a devenit "extremă" în vestul Americii de Nord şi în Europa.

În Elveţia, gheţarii alpini au pierdut 10% din volum doar în ultimii doi ani.

Editor : B.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ministrul austriac de Interne susține că expulzările și controalele mai stricte la frontieră "au efect"

Schimbările climatice întreţin şi alimentează bolile infecţioase (studiu)

Valuri de căldură catastrofale și orașe scufundate: Cum va arăta lumea dacă vom depăși pragul climatic de 3 grade Celsius

Două octogenare activiste de mediu au vrut să spargă cu dalta și ciocanul vitrina în care se află o copie a „Magna Carta”

Partenerii noștri