Live

Modificare importantă în meciurile de fotbal, ca urmare a unor „numeroase decizii nedrepte” luate de arbitri

Data actualizării: Data publicării:
Modificare importantă în meciurile de fotbal, ca urmare a unor „numeroase decizii nedrepte”. Foto: Profimedia

Un henţ involuntar care duce la o ocazie de gol nu va mai fi sancţionat, a decis vineri International Football Association Board (IFAB), instanţa ce supervizează regulile fotbalului, care le-a cerut arbitrilor să dea dovadă de discernământ, transmite AFP, citată de Agerpres.

Această precizare va fi introdusă din iulie la Regula 12 a legilor jocului, modificată în 2019 şi de atunci sursa a nenumărate polemici din cauza unor polemici dictate după henţuri neintenţionate.

În noiembrie, UEFA a cerut chiar FIFA să modifice regula sa referitoare la henţurile în careu, deplângând „numeroase decizii nedrepte ce au fost întâmpinate cu o frustrare şi o insatisfacţie tot mai mari de către lumea fotbalului”, a scris Ceferin.

Reunită într-o adunare generală prin videoconferinţă, IFAB a modificat în mică măsură textul său, pentru cazurile în care un henţ neintenţionat "duce la un gol înscris de un coechipier sau la o ocazie de gol".

O astfel de situaţie a apărut într-un meci de joi din campionatul Angliei, când lui Fulham i-a fost refuzat un gol în întâlnirea cu Tottenham (0-1), fiindcă un jucător al lui Spurs a degajat mingea în direcţia mijlocaşului Mario Lemina, înainte ca Josh Maja să înscrie.

IFAB a „clarificat” directivele sale referitoare la henţuri, recunoscând că „interpretarea incidentelor legate de henţuri nu a fost întotdeauna coerentă din cauza unei aplicări incorecte” a regulii.

Arbitri au fost îndemnați „să-şi folosească judecata” în loc să fluiere sistematic

Nu orice contact al mâinii sau braţului unui jucător cu mâna înseamnă o infracţiune”, a afirmat International Board, invitându-i pe arbitri „să-şi folosească judecata” în loc să fluiere sistematic.

În primul rând, arbitrii trebuie să aprecieze dacă un jucător „şi-a mărit suprafaţa corpului” îndepărtându-şi braţele sau mâna, într-un mod „nejustificat de mişcarea corpului într-o situaţie specifică”, un criteriu deosebit de complex.

În altă ordine de idei, IFAB continuă să monitorizeze impactul Covid-19 asupra fotbalului, care a determinat deja această instanţă să autorizeze până la cinci schimbări pe meci până la sfârşitul lui 2021 pentru competiţiile intercluburi şi până la 31 iulie 2022 pentru meciurile interţări.

În fine, IFAB a oferit o actualizare referitoare la experimentul să privind comoţiile cerebrale, care constă în posibilitatea efectuării unei schimbări permanente suplimentare.

La IFAB, patru voturi din opt, pentru a valida o schimbare, aparţin reprezentanţilor FIFA. Celelalte voturi revin federaţiilor engleză, scoţiană, galeză şi nord-irlandeză.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Reguli noi în UE pentru publicitatea politică. Platformele online trebuie să marcheze clar anunțurile și să spună cine a plătit reclama

Decizie FRF: România va boicota meciurile de fotbal cu selecționatele Rusiei

Tinerii sub 14 ani nu mai au voie să folosească trotinete electrice închiriate în București, potrivit unui nou regulament propus de PMB

USR nu e de acord cu propunerile de modificare a regulamentului Camerei Deputaților

Partenerii noștri