Live

Una dintre cele mai frumoase case din Craiova, demolată pe baza unei autorizaţii expirate

Data publicării:

Bijuterie arhitecturală, demolată ilegal la Craiova. Una dintre cele mai frumoase case din oraş a fost demolată de proprietari pe baza unei autorizaţii expirate de o lună. Activiştii pentru salvarea monumentelor au depus sesizări pentru salvarea casei, prea târziu însă. Din istoria de un veac a rămas acum doar moloz. Cu toate acestea proprietarul s-a ales cu o amendă de 70.000 de lei şi o plângere penală.

Casa, cu un stil arhitectural unic pentru Craiova, s-a prăbuşit la pământ în câteva clipe. Activitiştii pentru salvarea monumentelor au oprit pentru scurt timp demolarea, dar minunea nu a ţinut decât o zi.

Până acum câteva zile, aici era o bijuterie arhitecturală în stilul art-nouveau italian. Acum, dincolo de aceste garduri, sunt doar nişte ruine.

Construită în 1912, a aparţinut în perioada interbelică unui colonel din Armata Română. Moştenitorii săi nu au clasat-o ca monument, au preferat să o vândă cui a dat mai mult. Acum o săptămână, cei care luptă pentru salvarea monumentelor au depus dosarul pentru clasarea casei drept monument. Prea târziu însă.

Paul Andrei, activist pentru salvarea monumentelor: Am depus o cerere de clasare de urgenţă la Direcţia de Cultură judeţeana Dolj pentru a salva această casa, noi considerăm că merită să fie în patrimoniu cultural

Reporter: De ce credeţi că până acum nu a fost clasată?

Paul Andrei, activist pentru salvarea monumentelor: Nu a interesat pe nimeni, nici autoriţăţile, nici foştii proprietari.

Pentru că autorizaţia de demolare expirase deja de o lună, noii proprietari s-au grăbit să termine cu operaţiunea. Pentru că au depăşit termenul legal, au fost amendaţi cu 70.000 de lei.

Horia Dulvac, director la Direcţia de Cultură Dolj: „Chiar în momentele în care se analizau aceste planuri urbanistice zonale şi schiţe, am fost înştiinţati despre faptul că proprietarul a trecut la o demolare profund ilegală şi revoltătoare”.

Procedura de clasare ca monument istoric este greoaie şi de durată. Pe proprietari nu i-a interesat, chiar dacă astfel ar fi fost scutiţi de plata impozitelor.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Are 38 de ani și a iscat multe discuții după ce s-a aflat ce dietă ține. ”N-ar trebui să te lauzi cu asta”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Chris Pratt a stârnit furia arhitecților după ce a demolat o casă istorică din 1950 ca să-și construiască o vilă imensă

Cîrstoiu: „Nicușor Dan e un observator senin al potenţialelor mii de victime ale unui cutremur”

Centralele de apartament vor fi interzise. Ce prevăd noile reguli care se aplică în toată Uniunea Europeană

"Un real pericol de colaps". În România nu se știe cu adevărat câte clădiri s-ar putea prăbuși la cutremur, deoarece "mai e de numărat"

Partenerii noștri