Sari la conținut

Guvernul șterge datoriile bugetarilor

2 septembrie 2014. Parlamentarii şi miniştrii sunt foarte darnici în aceste zile. Dau în stânga şi drepata cu amnistii fiscale. Că nu dau de la ei. Sunt bani de la buget. Astăzi a fost rândul profesorilor, funcţionarilor şi celor din sănătate să fie scutiţi de plata salariilor sau primelor încasate nejustificat. Ieri au fost în prima linie mamele care au încasat indemnizaţii nelegal. 

În acest moment nu e foarte clar câţi oameni vor beneficia de această amnistie, autorităţile nu au dat. Ministerul muncii a oferit câteva cifre despre ce bani sunt în joc, ar fi în total 700 de milioane de lei. Dar trebuie privită cu rezervă aceasta sumă pentru că nu se ştie clar despre ce e vorba. Ba e clar totuşi un lucru. Despre o măsură populară sau populistă, depinde de ce formulare preferaţi, despre o asemeena măsură se spune că are iz electoral. De data aceasta mai degrabă duhneşte electoral. Nu e nimic subtil. E pe faţă.

Această amnistie a fost făcută cu scuza că banii nu sunt cuprinşi în buget, deci cheltuielile statului nu sunt afecate. Nu acum, dar au fost. Au fost în anii trecuţi pentru că s-au făcut plăţi necuvenite din bani publici.

Pe aceeași temă