Sari la conținut
News Alert

24 de minute | Expert în securitate: Ne putem aștepta, în continuare, la atacuri din partea unor indivizi radicalizați 

„Ne vom confrunta și în continuare cu indivizi radicalizați care acționează individual. Este foarte greu de prevenit o asemenea acțiune individuală. Există o evoluție individuală, o tendință de a căuta singur informațiile și de a se autoradicaliza. El (n.red atacatorul din clubul Pulse din Orlando) a rămas în permanență sub influența unor centre religioase extremiste. Provine dintr-o familie tradițională. Existau și câteva informații de bază care arată evoluția sa. Există și anturajul. FBI a spus că a anchetat 10 luni dacă avea legături islamiste și nu au găsit, dar au conturat profilul de radicalizat”, a spus Dan Claudiu Degeratu.

Expertul în securitate a explicat și teroriștii care acționează individual împărtășesc țelul organizațiilor teroriste de a răspândi teroare. 

„Dacă nu ar fi fost revendicat de ISIS ar fi fost Al Qaeda. Există această marcă a organizațiilor teroriste de a revendica, cu o bază reală sau nu, aceste evenimente. Aceste organizații așteaptă din când în când atacuri individuale. El și-a declarat afiliera față de ISIS chiar dacă nu exista o recunoaștere a acestei legături din partea organizației. Există un interes comun, de păstra un nivel permanet de teroare împotriva populației” , a spus expertul în securitate. 

Dan Claudiu Degeratu a explicat că nu există un sistem perfect care să descopere persoane radicalizate, ceea ce îi face cu atât mai periculoși. 

„Ce vedem este că în ultimii ani mai periculoși sunt indivizii radicalizați pentru că sunt mai greu de prevenit, de detectat. Mai ales într-un mediu în care ai voie să îți cumperi arme. Arme periculoase. Un studiu arată că 3,3 milioane de americani și-au cumpărat arme de asalt semiautomate. Organizațiile teroriste au tend de a organiza atentate cu bombe, ceea ce este mai greu de plănuit și poate fi detectat. Un individ radicalizat poate să își cumpere sub deghizarea unui cetățean o armă în mod legal. El (n.red atacatorul din Orlando) era și agent de securitate la o firmă de pază și aveam permis de a purta armă”, a spus analistul.   

Referitor la schimbarea legislației armelor din SUA, expertul în securitate este de părere că dezbaterea va mai dura, având în vedere că este vorba despre o lege federală.