Sari la conținut

24 de minute. Răzvan Burleanu: „Pe Arena Națională mă simt mai sigur decât la mine acasă”

În această perioadă de timp de când s-a închis stadionul până ieri, nu s-a întâmplat absolut nimic nou, nici nu au apărut extinctoare noi, nici nu s-a schimbat membrana acoperișului. Mai mult, avizul pozitiv primit ieri din partea Ministerului Dezvoltării vine ca urmare a unui raport tehnic obținut în Italia de către constructor mai vechi de 1 an. Vorbim de o ținere la sertar a acestei documentații mai bine de un an”, a punctat Răzvan Burleanu, la 24 de minute de la Digi24.

El l-a acuzat pe Răzvan Sava de crea credință. „Aveai pe masă sau în sertar această documentație mai veche de un an pe care trebuia să o depui la minister și la ISU ca să intri în legalitate”, a adăugat el.

Răzvan Burleanu a precizat că Arena Națională putea fi deschisă și cu avizul D0, deși avizul primit din Italia este la categoria C, asta pentru că, în caz de incendiu, nu cad stropi din membrană peste public.

„Primarul a dorit să tărăgăneze lucrurile și să le folosească în scop electoral. Când nu ai o problemă, creezi o problemă artificială și vii cu o soluție tot artificială”, a spus președintele FRF.

„Eu pe Arena Națională mă simt mai sigur decât la mine acasă. Și dumneavoastră la fel. Noi nu avem acasă un extinctor, un plan de evacuare în caz de incendiu. Stadionul a fost construit ca în cazul unei calamități să poată găzdui acolo 20.000 de oameni în ceea ce privește cazare, masă”, a punctat Răzvan Burleanu.

Chiar în timpul emisiunii, municipalitatea a mai făcut un pas pentru redeschiderea Arenei Naţionale. Primarul general interimar, Răzvan Sava, a depus la ISU acordul primit de la Ministerul Dezvoltării în cazul materialului din care este făcut acoperişul stadionului. În baza acestui document, Arena Naţională va putea primi avizul de securitate la incendii. ISU are termen 30 de zile să-l elibereze. Abia apoi stadionul va putea fi deschis.

Răzvan Burleanu a spus că amicalul cu Spania nu mai poate fi mutat de la Cluj-Napoca, adăugând că reprezentanții Federației din Spania au fost surprinși de faptul că Arena a fost închisă.

Întrebat când va fi primul meci pe stadion, Burleanu a spus că depinde fie de Steaua, fie de Dinamo.

Burleanu: Municipalitatea a pierdut peste 500.000 de euro în ultimele patru luni

„Am văzut un calcul făcut pe meciurile care se puteau organiza pe acest stadion, fiindcă el ar putea să aibă parte de încasări numeroase și din alte evenimente, închirierea spațiilor care compun stadionul, vorbim de o sumă de peste jumătate de milion de euro pierdută de municipalitate în aceste patru luni”, a spus președintele FRF.

Răzvan Burleanu a spus că a preluat șefia FRF, în urmă cu doi ani, cu pierderi de 5,5 milioane de euro. „La final de 2015 suntem pe break even, adică pe 0, fără să luăm în considerare primele de calificare pentru EURO 2016, prin urmare știm să administrăm”, a spus Burleanu cu privire la gestionarea Arenei Naționale.

El a precizat că organizarea unui meci de fotbal pe Arena Națională costă 30-35.000 de euro, dar că, din punctul său de vedere stadionul nu e folosit la capacitatea maximă.

Răzvan Burleanu a adăugat că nu doar fotbalul are probleme în ceea ce privește găzduirea competițiilor, ci și sporturi precum tenis, volei, patinaj. „Nu avem sală polivalentă”, a atras atenția Răzvan Burleanu.

Răzvan Burleanu: Nu cred că mai putem fi în situația de a organiza EURO 2020

Președintele FRF, Răzvan Burleanu, a tras un semnal de alarmă: România nu mai poate fi în situația de a organiza EURO 2020, după ce astăzi Metrorex a anunțat că, în cel mai optimist scenariu, linia spre Aeroportul Otopeni va fi gata în vara anului 2021.

„Nu sunt deloc optimist, ci chiar vreau să trag un semnal de alarmă pentru că în momentul de față vorbim de un risc major de a pierde organizarea EURO 2020. Nu avem o autostradă care să lege Bucureștiul de Budapesta, nu avem un metrou care să lege capitala de aeroport. Sunt elemente foarte importante pe care le monitorizăm cu foarte mare atenție”, a spus președintele FRF.

Răzvan Burleanu a precizat că este încântat de discuțiile cu Guvernul Cioloș și a lăudat anunțul făcut de ministrul Transporturilor cu privire la linia de metrou către aeroport. Dan Costescu a spus, la Digi24, că există o planificare pentru metroul spre Aeroportul Otopeni, potrivit căreia, la sfârşitul anului să poată începe licitaţiile pentru rezistenţă şi arhitectură, pentru a nu pierde banii împrumutați de guvernul japonez.

Cu toate acestea, Răzvan Burleanu nu se declară deloc optimist, mai ales după anunțul făcut astăzi de Metrorex, acela că scenariul cel mai bun pentru terminarea lucrărilor este vara anului 2021, cu un an după EURO 2020. În plus, nu există nici autostrada care să lege Bucureștiul de Budapesta.

Nu cred că o să mai fim în situația de a mai putea organiza acest campionat european din 2020 dacă nu ne respectăm angajamentele luate. Noi vorbim de reputația acestei țări. Care va fi mesajul pe care îl transmitem? Că promitem, oferim garanții nenumărate dar nu le respectăm”, a spus președintele FRF, la 24 de minute, adăugând însă că se poate face legătura cu aeroportul prin linia ferată, dacă va fi extinsă.

„Trebuie să înțelegem că nu ne interesează doar cele patru meciuri, ci ceea ce lăsăm în urmă, mă refer la infrastructura generală, autostradă, metrou, dar și cea specific fotbalistică - cele 4 stadioane din București care trebuie să corespundă condițiilor de antrenament”, a precizat el, adăugând că FRF va investi 3 milioane euro in terenuri de fotbal, în 2017.

Deocamdată, FRF nu a primit semnale de îngrijorare de la forurile internaționale. „Primul deadline pe care îl avem e ca până în 2017 să spunem dacă mai schimbăm ceva la acest stadion sau nu, când spuneam de sala polivalentă, ea e de mare importanță pentru ca acolo trebuie să fie spațiul media”, a subliniat președintele FRF.

Președintele FRF a mai spus că, după doi ani de mandat, cuvântul de ordine este „reformă” și că FRF intră în zona de surplus pentru prima dată.

De asemenea, Răzvan Burleanu a spus că este nevoie de o modificare a legii insolvenței, pentru a-i ajuta pe fotbaliștii neplătiți de la cluburile aflate în insolvență.

„Avem nevoie de o schimbare a legii insolvenței care azi e în Parlament și asteptăm să treacă. Cuburile nu trebuie să promită și să se angajeze la mai mult decât pot duce”, a spus el.

În privința exemplelor de succes din fotbal, Răzvan Burleanu a dat dat ca exemple Viitorul Constanța și echipa de fotbal feminin de la Cluj, adăugând că Dinamo va obține rezultate pe termen mediu și lung ca urmare a investițiilor făcute la nivelul de bază.

Președintele FRF a răspuns că nu-l tentează să intre în politică. În final, Răzvan Burleanu a spus că nu a jucat niciodată la pariuri și a anunțat că scandalul pariurilor din Liga 1 nu e ultimul. „Trebuie să curățăm fenomenul”, a subliniat el.

Despre performanțele naționalei la EURO 2016, Răzvan Burleanu a spus că obiectivul este trecerea de faza grupelor.

Citiți și: Arena Națională poate fi redeschisă