Sari la conținut

Avocatul victimelor din Colectiv, despre proces la „24 de minute”

La un an de la Colectiv niciunul dintre cele trei dosare formate până acum nu au ajuns în instanță pentru judecarea pe fond. Avocatul Antoniu Obancia, care reprezintă 20 dintre victimele incendiului, a vorbit la emisiunea „24 de minute” despre principalele probleme juridice din dosarele Colectiv și despre ce își doresc răniții și rudele celor care au murit. Urmăriți interviul în înregistrarea video de mai jos. 

„Acest caz este unic în țară prin amplitudinea daunelor și suferințelor cauzate. Asta nu înseamnă că trebuie să înființăm tribunale extraordinare și să abdicăm de la procedurile statului de drept”, a spus avocatul, referitor la faptul că a trecut un an de la incident și dosarele nu au ajuns încă în instanța de fond.

Până în prezent, au fost deschise trei dosare în legătură cu incidentul din noaptea de 30 octombrie 2015. Primul este un dosar care se află pe rolul Judecătoriei Sectorului 4 și are ca obiect judecarea patronilor clubului Colectiv și al pirotehniștilor. Al doilea este instrumentat de DNA și are ca obiect urmărirea penală a faptelor săvârșite de inspectorii ISU. Al treilea dosar este pe rolul Tribunalului București și vor fi judecați fostul primar Cristian Popescu „Piedone” și mai mulți angajați ai Primăriei Sectorului 4. 

Referitor la daunele cerute de victime, avocatul a explicat că oamenii „suportă greu ideea de compensație a suferinței”. 

„Ei se luptă între două situații: una internă cu propria durere care mai degrabă i-ar îndemna să uite și să treacă peste și pe de altă parte cu nevoia de a ne supune unor termene maximale până la care să depunem cuantumul pretențiilor. N-aș face comentarii cu sume pentru că în ce privește clienții pe care îi apărăm lucrurile sunt aproape de finalizare, dar nu-s definitivate și depuse. Există o preocupare în sensul de a organiza această acțiune de a solicita un anume cuantum al daunelor. E posibil ca jurisprudența să cunoască un caracter de noutate”, a precizat Antoniu Obancia. 

Emisiunea „24 de minute” începe la ora 12:30 și este difuzată exclusiv online, de luni până vineri.

Alte ediții ale emisiunii „24 de minute” le puteți urmări AICI.