Sari la conținut

FOTO. Explicaţia simbolurilor de pe casele pictate din satul Ciocăneşti din Bucovina

Nu este uliță sau vârf de deal în Ciocănești unde să nu vezi case pictate cu simboluri străvechi. Localnicii încă păstrează tradiția decorării caselor la exterior cu modele tradiționale, așa cum au văzut la părinți și la bunici.

Pentru păstrarea acestei tradiții autoritățile locale au legiferat chiar obligativitatea încondeierii caselor din Ciocănești.

Localnicii spun însă că nu hoărârea autorităților i-a convins să-și picteze casele. Acesta este modul lor de viață si moștenirea lor.

De peste 100 de ani sunt modele de pe ouă încondeiate și sunt păstrate din generație în generație, sunt foarte vechi, să știți modelele și fiecare reprezintă ceva, rombul este simbolul înțelepciunii, pătratul este simbolul inteligenței, cercurile infinitul și eternitatea, plasa au sita care o întâlniți este separarea binelui de rău, înțelepciunea omului de a alege între bine și rău ... eu am convingerea că ne reprezintă aceste modele și aceste semnificații”, explică Cristian Timu, localnică din Ciocăneşti.

Nu sunt multe persoane care știu meșteșugul ornării caselor cu motive tradiționale. Silvia Șcheul a înfrumusetat, în 35 de ani, peste 150 de case din Ciocănești.

Comuna are și un Muzeu al Ouălor Încondeiate, cu trei colecții care au peste 1800 de exponate de o valoare rară.

Comuna Ciocănești adăpostește și un muzeu etnografic unde turiștii pot să vadă care era stilul de viață al strămoșilor noștri în urmă cu sute de ani, pot admira războaie de țesut foarte vechi, oale din lut, unelte și instrumente cu care țăranii munceau pământurile, țesături dar și straie populare Odată ajunși la Ciocănești, turiștii mai pot face trasee montane in împrejurimi sau pot vizita mănăstirile din zonă.

În zonă sunt pest 15 pensiuni care oferă locuri de cazare și masa la prețuri accesibile.

O cameră costă între 50 și 100 de lei pe noapte, asta în cazul în care turiștii nu prefera cortul, pe care îl pot amplasa la marginea pădurii.