Cât de eficiente sunt rachetele antigrindină. Avertismentul meteorologilor

Data actualizării: Data publicării:
Grindina Glina Ilfov 060519 (2)
Grindină în Glina, județul Ilfov.

60 de centre de unde pot fi lansate rachete antigrindină sunt deja operaţionale în România, iar până la finalul anului numărul lor ar trebui să fie dublat. Experţii spun că lansarea unor astfel de rachete poate preveni pericolul, însă doar pe suprafeţe mici.

grindina Calarasi sursa CJ Calarasi 060519 (3)
Grindină în județul Călărași. Foto: Consiliul Județean

Fenomenul e tot mai frecvent, confirmă experţii, care precizează că încălzirea globală poate aduce efecte de-a dreptul devastatoare.

Roxana Bojariu, şef Secţie Climatologie ANM: Avem o cantitate sporită de căldură, avem şi umiditate mai mare în aer pentru că o atmosferă caldă conţine mai mulţi vapori de apă, la suprafaţa mărilor şi oceanelor procesul de evaporare este mai intens. Toate aceste ingrediente hrănesc şi fenomenele extreme pentru că practic se modifică tipurile de vreme ce fac acest transfer de energie.

Gheorghe Căunei, director general al Autoritatății Antigrindină: Noi prevenim fenomenul de formare a grindinei, intervenim în nor pe anumite coordonate, la o anumită înălţime, unde acel aerosol care rezultă în urma arderii produce centre de condensare, artificiale, care vin în concurenţă cu centrele de condensare naturale şi apa respectivă, norul respectiv, cu acea chiciură şi rămăşiţe de grindină vine la sol şi scoate norul din funcţiune şi evită formarea grindinei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri