Pierderi acoperite din banii braşovenilor

Data publicării:
PIERDERI TETKRON

Doar 12.000 de locuinţe sunt legate în prezent la sistemul centralizat de încălzire, administrat de compania Tetkron. Cei mai mulţi consumatori braşoveni şi-au instalat centrală proprie.

"Cum dă drumul la căldură, cum se sparge o ţeavă şi stau o săptămână", a spus un braşovean.

Sunt însă şi abonaţi la Tetkron care sunt mulţumiţi de serviciile oferite de companie.

"O instalaţie foarte bună, nu bună, să ştiţi. Şi ieftin", a spus un alt braşovean. 

Totuşi, din cauză că cei mai mulţi braşoveni au centrală proprie, Tetkron, furnizorul de căldură, are pierderi de zeci milioane de lei în fiecare an. Infrastructura învechită şi plină de fisuri provoacă şi ea pierderi companiei. Dintr-o reţea de distribuţie de 380 de kilometri, municipalitatea a reabilitat doar 38 de kilometri.

"Unele dintre aceste reţele de transport şi distribuţie sunt construite chiar şi în anii 70.", a spus Adrian Dinulescu - director executiv Tetkron

"Chiar dacă acum aduc 10.000 de consumatori, mâine, peste noapte presupunem că aducem 10.000 de noi consumatori, pierderile, transferul termic de pe reţele va creşte", a adăugat Adrian Dinulescu - director executiv Tetkron.

Tetkron, care este în subordinea Consiliului Local, cumpără agentul termic de la o altă firmă şi apoi îl distribuie spre consumatorii finali.

"Noi vindem acum la gardul centralei la preţul de 162 de lei/gigacalorie. Preţul pe care îl plăteşte consumatorul final, populaţia, este de 170 de lei", a declarat Bogdan Banu - director comercial firma producătoare a agentului termic.

170 de lei pentru gigacalorie, atât cât plăteşte consumatorul, nu este un preţ mare, spun reprezentanţii Tetkron. Aceşti nu vor să crească preţul pentru a-şi mai acoperi pierderile, aşa că acestea sunt plătite din bugetul local, adică din banii tuturor braşovenilor.

"Pierderea prognozată pe anul 2014 este de 17 milioane de lei.Anul trecut s-au acoperit pierderi de 15 milioane de lei", a spus Răzvan Popa - viceprimar. 

Autorităţile se străduiesc să resusciteze compania. Aşa că, de trei ani, societatea primeşte şi o subvenţie de 10 milioane de lei pe an. Pe lângă asta, edilii se găndesc să afilieze societatea altor trei companii profitabile, din subordinea primăriei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri