Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova arată ca după război

Data publicării:
190214 CAROL
Din articol

Una dintre cele mai importante instituţii de învăţământ din Oltenia, Colegiul Naţional „Carol I”, arată ca după război. Tencuiala cade în clase, crăpăturile se văd în tavan cu ochiul liber şi la cea mai mică trepidaţie, biblioteca din clădire, o bijuterie arhitectonică, se cutremură. Şi nu este de mirare, întrucât colegiul construit în urmă cu 120 de ani nu a mai fost reabilitat de mai bine de 40 de ani.

Biblioteca, sălile de curs din clădirea centrală şi cancelaria sunt cele mai degradate. Crăpăturile se văd în tavan, pereţii s-au scorojit de la umezeală şi oricând bucăţi de zid se pot prăbuşi.

„E regretabil că nu se găsesc de ani de zile bani pentru a restaura şi consolida în primul rând, pentru că e vorba de securitate şi de viaţa oamenilor care zi de zi sunt în această şcoală”, a spus Liviu Ionescu, profesor de fizică Colegiul Naţional „Carol I”.

Elevii cunosc situaţia şi şi-ar dori să poată învăţa într-un mediu mai sigur.

Clădirea instituţiei nu este singura aflată în pericol de degradare. Gardul poate să se prăbuşească oricând, aşa că zona a fost semnalizată ca fiind una de risc pentru trecători.

Autorităţile locale îşi doresc ca anul acesta să aloce bani pentru modernizarea instiuţiei de învăţământ în care studiază peste 2.000 de elevi. Stadiul lucrărilor este în faza de licitaţie, iar valoarea totală a proiectului este de 10 milioane de euro.

„Noi sperăm să se termine destul de repede, mai ales că am discutat acest subiect şi cu Ministerul Dezvoltării şi ni s-a propus ca variantă să începem pe banii noştri, după care să preia Ministerul Dezvoltării această investiţiei şi să o deconteze din fonduri europene”, a precizat Lia Olguţa Vasilescu, primarul municipiului Craiova.

De-a lungul timpului, rezultatele deosebite la învăţătură ale elevilor au consacrat Colegiul Naţional „Carol I” la nivel internaţional. Îndrumaţi de profesori de excepţie, au adus şcolii lor, dar şi României, 52 de premii internaţionale, dintre care 17 medalii de aur, 22 de medalii de argint şi 13 medalii de bronz.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri