Mai mulţi fermieri din judeţul Olt au obţinut sute de mii de euro, ilegal, de la APIA

Data publicării:
200114 a furat de la apia

Au primit bani de la stat pentru a-şi cultiva terenurile, dar le-au lăsat de izbelişte. Trei administratori de firme din Olt au primit sute de mii de euro sub formă de subvenţii de la Uniunea Europeană şi n-au cultivat niciun metru pătrat. Neregulile au fost descoperite de inspectorii APIA, dupa ce au controlat mii de beneficiari ai subvenţiilor.

Unul dintre cei găsiţi în neregulă de inspectorii APIA este Florea Vişan, fermier în comuna Vâlcele, judeţul Olt. Bărbatul a primit, în perioada 2006-2012, peste 200.000 de euro, ajutor de la Uniunea Europeană pentru culturile sale de cereale. Susţine că a cultivat pământul, dar vremea a fost nefavorabilă şi nu s-a făcut nimic.

"Eu le-am dat la oameni de opt ani de zile porumb, fără bani. Toţi colegii mei fermierii le-au luat 6 milioane la hectar. Eu nu le-am luat bani, că nu au bani. Daţi bani ca să faceţi producţie. Nu dăm, fă ce poţi dumneata, seamănă şi restul, cum se zice, dă-ne ce crezi dumneata", a spus Florea Vişan, fermier. 

Îl contrazic însă chiar ţăranii de la care a luat pământul în arendă.

Arendaşul este cercetat de poliţie, dar nu pentru că a luat subvenţii europene fără să cultive pământul, ci pentru că s-a folosit de acte false, prin care a dovedit că are teren în arendă.

"În baza celor 17 plângeri la Poliţie au fost întocmite 3 dosare penale în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals", a precizat Claudia Radu, purtătorul de cuvânt al IPJ Olt.

Situaţia fermierului de la Vâlcele nu este unică. Verificările făcute de APIA Olt au arătat că alţi doi administratori de societăţi agricole, cetăţeni străini, au încasat ilegal peste o sută de mii de euro. Inspectorii au constatat că pământul declarat pentru obţinerea subvenţiei la hectar, fie nu a fost cultivat deloc, fie a fost însămânţat fără a respecta regulile impuse de Uniunea Europeană.

"Am demarat toate procedurile ca sumele să fie recuperate. Aceşti fermieri au primit un control administrativ şi nu vor primi subvenţii pentru o perioadă de timp, a precizat Doru Neacşu, director adjunct APIA Olt.

În aceste cazuri, legislaţia europeană nu prevede sancţiuni. Dacă sunt prinşi în ilegalitate autorităţile se autosesizează, iar oamenii devin datori statului. Direcţia Finanţelor Publice recuperează banii, iar reprezentanţii APIA le ridică dreptul să mai solicite subvenţii timp de 3 ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri