Competiția câinilor isteți, la Oradea

Data publicării:
concurs caini

Zeci de câini din șase țări europene s-au întrecut în istețime în cadrul unui concurs de mondioring la Oradea. Considerat "Formula 1" în dresajul canin, acest sport pune în valoare aptitudinile câinelui, pregătirea lui și moștenirea genetică a acestuia. Cupa Braveheart Oradium este cea mai importantă competiție de mondioring din vestul țării.

Tara este o cățelușă în vârstă de patru ani și jumătate din rasa ciobănesc belgian Malinois. De trei participă alături de stăpânul său la competiții de mondioring.

"Câinii trebuie să dovedească antrenamentul bun, caracteristicile lor foarte bune, adică să fie sportivi, să reziste la aproape 40 de minute de prezență pe teren și permanent li se cere să facă ceva, permanent, fără recompensă, fără zgardă, fără lesă, doar printr-o lesă mentală", spune Flavius Băjan, stăpânul Tarei.

Peste 40 de câini din șase țări europene s-au întrecut în prima ediție a Cupei Braveheart Oradium, desfășurată în Șanțul Cetății din Oradea. La cea mai importantă competiție de mondioring din vestul țării, câinii au participat la trei probe: subordonare, sărituri și pază și apărare. Evoluția lor a fost atent urmărită de patru arbitri români și străini.

"Sunt probe de disciplină, probe de sărituri la nivelul trei, cele mai lungi sărituri și sigur sunt și toate probele de pază", explică Flavius Băjan.

"Mondioringul înseamnă, de fapt, formula 1 în dresajul canin și testează la maxim potențialul și aptitudinile câinilor, dar nu trebuie să uităm că în momentul în care intră pe teren câinele și conductorul, ei trebuie să formeze o echipă", a precizat Emil Bondar, organizatorul competiției.

În România există doar 50 de câini care practică acest sport.

"Este un sport care solicită foarte mult atât câinii, cât și proprietarii, nu este un sport foarte ieftin. Investițiile pentru practicarea acestui sport sunt destul de mari", susţine Adrian Nicolăiță, președintele Clubului Mondioring România.

Un costum de atacator cu ajutorul căruia stăpânul își invață câinele să atace și să apere costă în jur de o mie de euro, iar un cort folosit la antrenament aproximativ două sute de euro. La acestea se adaugă alte echipamente, dar și deplasările la competițiile din țară și din străinătate.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri