Cozonaci cu tradiţie

Data publicării:
stire 20cozonac-40399

Tanti Floare din Tilecuș este tare mândră de cozonacii pe care îi prepară. A învățat de tânără rețeta de la o femeie din sat , iar de atunci nu a trecut sărbătoare în care să nu facă cel puțin 10 cozonaci. Anul acesta, i-a venit în ajutor o vecină şi, împreună, s-au pus pe treabă.

Peste aluatul creat se toarnă un strat de listău, cum i se spune prin părțile Bihorului, o compoziție rezultată din amestecul de porumb, grâu, puțin lapte, sare , zahăr și apă la care se adaugă și smântăna care are rolul de a face cozonacul mai pufos. După cel mult un sfert de oră în care aluatul este frământat, se toarnă trei linguri de ulei, se unge cu untură, iar coca este lăsată la dospit timp de o oră.

Între timp albușul de ou este bătut timp de 20 minute, iar spuma obținută se amestecă cu nuca sau cu mac, cu vanilie și cu coajă de lămâie. Acestea din urmă reprezintă materialul care se combină cu aluatul.

După dospire aluatul se rupe în bucăți simetrice care devin ulterior bucăţile de cozonac, se rulează cu sucitoarea și se umplu cu nucă sau cu mac.

Cozonacul este pus pe tavă și băgat la cuptor timp de o oră. După ce s-a copt îndeajuns este scos și lăsat la răcire 20 de minute pentru întărirea miezului.

În schimb, despre cozonacul din magazin cele două gospodine nici nu vrea să audă.

Floare Vușca - localnică din Tilecuş

" Îi mai bine să iei din magazin da nu îs ala bune ca și astea care le facem noi, acolo cine știe ce bagă în ele , dar noi nu băgăm numa ce e natural, ouă de șa găinile noastre, lapte, smântănă, toate de la noi."

O aprobă și vecina sa care mai spune că în tinerețea ei dacă ți se ducea vorba că faci cozonaci buni îți era casa plină de pețitori.

Floare Baciu - localnică din Tilecuş

"Cum îi acuma veneau cu colinda vai de mine că nu mai rămănea

nimic pe masă dupa ei , toți cozonacii îi mâncau. Ne uitam la ei și rădeam."

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri