Sari la conținut

TVA în turism, redusă pentru toate serviciile. Reacţia hotelierilor: unii reduc preţurile, alţii spun că vor investi banii câştigaţi în acest fel

Iniţial, Guvernul a decis ca reducerea TVA de la 24% la 9% să se aplice doar pachetelor all-inclusive. Prin hotărârea 20/2014, Executivul a decis ca măsura să fie aplicată tuturor pachetelor de servicii.

"Se aplică pentru cazare plus masă, indiferent că este mic dejun, că este demipensiune, că este pensiune completă, că este all inclusiv. Piscină, servicii de masaj, plimbări cu ATV-ul , cai cei care au în pensiuni - toate acestea dacă intră în pachet sunt incluse la cota de 9%", explică Ioan Mihaiu, directorul Administrației Finanțelor Publice Bihor.

Deşi este aplicabilă încă de săptămâna trecută, reducerea TVA în turism este încă o necunoscută pentru mulţi hotelieri.

"- Am tot auzit că scade TVA-ul în turism. Vreau să știu dacă prețurile se modifică cu această ocazie.
- Din păcate, nu știu să vă dau această informație", a răspuns un recepţioner.

"Noi avem prețurile de recepție și altfel de oferte nu avem."

"Să vedem dacă este pentru cazare sau dacă este pentru serviciile SPA pentru că serviciile SPA și restaurantul au TVA de 24 %", a susţinut reprezentantul altui hotel.

Deocamdată, un hotel de patru stele în Băile Felix a aplicat reduceri cuprinse între 5-8% la toate tipurile de servicii.

"Concret, dacă această cameră un pachet de servicii cu pesiune completă costa undeva la 90 euro, de acum va fi undeva la 80 de euro pe noapte", susţine Dumitru Fekete, directorul unui hotel din Băile Felix.

Reduceri la hotel de patru stele
- cameră single: de la 70 de euro la 62 de euro/noapte
- cameră dublă: de la 80 de euro la 74 de euro/noapte

Hotelierii spun că legea le permite ca, în loc să reducă preţul serviciilor, să investească banii obținuți din reducerea de TVA.

"Atât în primul caz în care se acordă în mod direct clientului reducerea, cât și în cazul care operatorul de turism își reține acel profit și îl reinvestește este în favoarea clientului pentru că va beneficia de niște servicii de calitate superioară", explică Dumitru Fekete.

Prin aplicarea noi valori a TVA în turism, tour-operatorii autohtoni speră să atragă un număr mai mare de turişti în ţară.

"Până acum marea majoritate preferau să mergă afară. Sperăm să se reorienteze turiștii și spre România, spre bazele turistice din România la prețuri cel puțin asemănătoare", îşi doreşte Alexandru Lăcătuș, directorul unei agenții de turism.

Potrivit statisticilor, anul trecut în hotelurile din România s-au cazat aproape 8 milioane de turişti, dintre care peste un milion şi jumătate sunt străini. Cei mai mulţi au venit din Germania, Italia și Franța.

Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş