Cursurile opționale, scoase de la grădiniță

Data publicării:
gradinita cursuri


Pe de altă parte, organizarea unor cursuri susținute de instructori plătiți, în timpul programului, este ilegală susține Inspectoratul Școlar Timiș, iar cei care au făcut-o până acum, chiar și la solicitarea părinților, au încălcat regulamentul.

„Potrivit reprezentaților grădinițelor, până în acest an școlar, la cererea părinților se organizau diverse cercuri educative. Orele de teatru, dans sau limbi străine erau susținute de instructori specializați, iar în funcție de preferințe, părinții îți înscriau copiii pe bază de semnătură” - Raluca Popa, reporter Digi24 Timișoara.

Din septembrie, cursurile au fost sistate total. Iar acest lucru i-a revoltat pe părinții din Timișoara. În opinia lor, era mult mai comod ca după-amiaza să îi ducă pe preșcolari acasă fără să mai fie puși pe drumuri spre alte centre specializate:

„A fost comod că făceau aici în cursul orelor de predare, să spunem așa. Doar atât s-a zis că nu se face pentru că Inspectoratul a interzis acest lucru. Atât știu. Au fost părinți nemulțumiți? Eu din câte știu majoritatea”.

„Era bine când se făcea. Făcea dans german și a fost chiar plăcut pentru ea și instructiv. În timpul programului, de dimineața până dupămasa, nu știu exact când venea instructorul”.

Deși reprezentanții unităților de învățământ se feresc să comenteze subiectul, situația este confirmată de maestrul de balet, care a predat timp de 35 de ani ore de dans german la o grădiniță din Timișoara. Din toamnă cursurile  s-au oprit, deși în fiecare an era chemat la solicitarea părinților.

„Eu mi-am făcut PFA-ul conform cerințelor și așteptam din toamnă să reluăm activitatea pregătind spectacolul de Crăciun. Am fost anunțat că a venit o directivă că nu avem voie să facem în timpul programului care ține de la 8 dimineța la șase seara. Din punct de vedere legal, având PFA, nu era nicio problemă. Totul era contabilizat”, explică Marcel Botscheller, maestru de balet.

„Nu este normal să se intervină cu alte activități decât cele trecute în programele școlare. În acest fel, trebuie să înțelem că grădinițele nu sunt agenți economici. Nu avem voie să prestăm activități aducătoare de venituri, nu putem colecta sume de bani de la părinți” spune Aura Danielescu – Inspectorul Școlar General al Județului Timiș.

Conform Regulamentului de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar, orice formă de activitate care presupune colectarea unor sume de bani de la părinți pentru copii este strict interzisă.

„Dumnealor au luat la cunoștință inclusiv în scris despre acest fapt, cea ce înseamnă că nu ar fi trebuit Să aducă acest gen de activități”, completează inspectorul școlar general.

Reprezentanții ISJ susțin că grădinițrle pot organiza cursuri suplimentare pentru copii doar dacă încheie parteneriat, găsește voluntari sau are fonduri proprii pentru plata activităților și numai după programul de grădiniță. Totodată părinții se pot întrepta spre centre specializate dacă vor să le ofere copiilor activități creative în afara opționalelor prevăzute în programa școlară, mai susține Inspectoratul Școlar.

Reporter: Raluca Popa

Operator: George Ștefăniță




Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri