Video În timp ce statul e blocat în soluții, sute de copii cu malformații cardiace au fost salvați în străinătate: „Ar fi murit în România”

Carla Tănasie Data publicării:
mama cu un copil in brate in avion
Numai în Italia au fost operați peste 700 de copii în baza unui protocol făcut de statul român, care asigură plata tratamentului, dar nu și transportul. FOTO: Captură Digi24

Peste 1.000 de copii cu malformații cardiace se nasc anual în România, iar țara noastră are doar două centre unde acești copii pot fi operați: la Marie Curie și la Târgu Mureș. Prea mulți pentru câți poate trata România. Și pentru că statul e blocat în soluții, salvarea acestor copii este în străinătate. Numai în Italia au fost operați peste 700 de copii în baza unui protocol făcut de statul român, care asigură plata tratamentului, dar nu și transportul. Acesta este subvenționat exclusiv de o asociație privată. La Pacient în România vorbim despre unul dintre zborurile salvatoare care asigură transferul de la boală la speranță.

Este ora 19. Suntem la Spitalul de Copii Marie Curie. Echipa medicală condusă de doctorul Cătălin Cârstoveanu este gata de transferul către aeroport. Patru copii cu afecțiuni cardiace grave vor ajunge la Spitalul San Donato din Italia. Este singura lor şansă de supravieţuire.

Este ora 21 şi ambulanţele ajung la aeroport. Urmează zborul care pentru câteva familii reprezintă drumul spre salvarea copiilor lor. Mici, fragili, le stau alături mame puternice sau voluntari care îi au în grijă, pentru că unii sunt abandonaţi de părinţi.

Pentru medici, zborul înseamnă atenție maximă la fiecare copil

Pentru medici, zborul înseamnă atenție maximă la fiecare copil și proceduri medicale care să-i țină stabili.

Cel mai mic pacient din avion este Fabrizio. Are o afecțiune gravă a inimii și foarte rară, de care părinții au aflat abia după naștere. Chiar în ziua în care împlinește două săptămâni, Fabrizio pleacă spre locul unde medicii se vor lupta să-i câștige ani de viață.

Mamă: „Înseamnă o șansă la viață pentru copilul meu. Are nevoie de mai multe intervenții chirurgicale, dar asta este cea mai urgentă și cea mai importantă dintre toate. Nu se putea face în România.”

Cătălin Cârstoveanu, doctor: „Nu este o viață normală, dar este singura șansă pentru copil și urmează alte operații, cel puțin două intervenții. Nu prea există în România copii care să devină adulți cu o astfel de boală.”

Patrick este un alt copil extrem de bolnav. Are un an, iar pentru el zilele de când a venit pe lume au însemnat luptă pentru supraviețuire și singurătate. A fost abandonat de mamă în spital, dar ochii lui mari par pregătiţi să descopere această lume, indiferent de greutăţile ei.

Cătălin Cârstoveanu, doctor: „Când a venit la noi doar ochii i se vedeau. Are o boală severă și fiind grav ne-am hotărât să plecam cu el. Aproape că ne pierdusem speranța că supraviețuiește.”

Copilul este acum în grija Veronicăi. A venit să facă voluntariat la Spitalul Marie Curie, iar Patrick a cucerit-o. I-a devenit asistentă maternală şi îl consideră copilul ei.

Veronica- voluntar: „M-am dus, l-am văzut și după aia am rămas lângă el. Am depus cerere să-l iau eu acasă la mine și a venit. Face aproape două luni de când e și el acasă. Nu-l mai las singur nicio zi dacă e după mine.”

Adelina Toncean este un alt om cu inimă mare, care a luat din spital doi copii abandonaţi, cu boli grave. Primul nu a supraviețuit, pentru că nu a fost operat la timp.

Adelina Toncean: „L-am vazut prima dată pe prima pagină a unui ziar din Constanța. Avea trei ani, suferea de o malformație foarte gravă, exact ca și copiii de acum. A devenit copilul meu la jumătate de an după ce l-am întâlnit și niciodată nu am crezut că va muri. Blondie a murit în fața mea, urlând că se sufocă, iar eu mi-am promis ca asta să nu se mai întâmple.”

Promisiunea Adelinei se numește Blondie. Asociația a primit numele copilului pe care l-a pierdut și este un proiect pentru viață. Organizează transport medical aerian pentru copiii care pot fi salvaţi într-un spital din altă țară. Adelina, o femeie firavă, este mai puternică decât statul. A strâns în jurul ei o comunitate impresionantă şi răstoarnă munți ca să găsească bani pentru aceste curse. Drumul spre Italia a costat 40.000 de euro şi are numărul 204.

Adelina Toncean: „Pentru unii drumul până înapoi trebuie să treacă întâi prin cer și apoi să reînceapă viața așa cum trebuie să fie pentru un nou-născut și mama lui.”

Medicul pentru care nu există limite atunci când vine vorba de salvarea copiilor

În cele mai multe cazuri, Adelina face echipă cu doctorul Cătălin Cârstoveanu, șeful secției ATI nou-născuți de la Spitalul Marie Curie. Este medicul pentru care nu există limite atunci când vine vorba de salvarea copiilor. Alături de Asociația Blondie a fost șansa la viață pentru mai bine de 700 de copii.

Cătălin Cârstoveanu, doctor: „Mulți dintre cei pe care îi ducem în străinătate ar muri cu siguranță în România, pentru că noi nu avem capacitatea să îi operăm pe toți. În România, am avea suficienți doctori, dar nu avem capacitatea tehnică de a-i primi în cele două centre care operează nou-născuți.”

Este miezul nopții și avionul a aterizat în Italia. Pe aeroportul din Milano sunt pregătite trei ambulanţe care vor duce copiii la Spitalul San Donato.

Şi în timp ce unii părinţi coboară din avion cu lacrimi în ochi şi speranţă pentru copiii lor, alţii se întorc la Bucureşti.

Mara este mama Rebecăi. Fetița are patru luni şi trei operaţii pe cord făcute de medicii din Italia. Toate s-au încheiat cu bine.

Mara - mamă: „Ce a fost greu am scăpat. Operația a decurs foarte bine și mititica noastră va merge la Marie Curie să se recupereze. În continuare trebuie să avem putere, să se recupereze și să vină acasă sănătoasă, să ne reluăm viața și să vină acasă, să vină și soarele pe strada noastră.”

Un alt copil salvat datorită Adelinei şi medicului Cătălin Cârstoveanu este Ioana. Acum are șase ani, dar a fost diagnosticată cu o boală cruntă la vârsta de doi ani. A ajuns la spitalul din Italia pe ultima sută de metri.

Adriana - mamă: „Când am ajuns în Italia, la două ore, doar a apucat să facă un CT, după care a desaturat, iar a doua zi a fost operată de urgență, deci chiar a fost contra cronometru și la propriu, și la figurat. Dacă nu reușeam să ajungem acolo, nu eram în această formulă astăzi.”

Iar formula fericirii înseamnă pentru Ioana sănătatea recâștigată și șansa la visuri care să devină realitate. Ioana și sora ei geamănă vor să ajungă gimnaste sau balerine.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru...
Pro FM
Shania Twain, adevărul despre legătura specială cu Jon Bon Jovi. „Îmi încălzește inima”
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Cine sunt cei 450.000 de pensionari ce primesc 2.700 lei lunar, deși au cotizat mai puțin de 15 ani?
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor. Rezidenţii din şapte localităţi...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...