Ambasadorul Ucrainei în Israel a fost convocat la ministerul de Externe după ce a criticat guvernul pentru favorizarea Rusiei

Data publicării:
Bibi Netanyahu
Netanyahu a fost internat după ce a stat la plajă fără să se hidrateze. Foto: Getty Images

Ambasadorul Ucrainei în Israel, Evghen Korniiciuk, a fost convocat la ministerul israelian de Externe pentru a clarifica acuzele aduse guvernului condus de Benjamin Netanyahu, potrivit cărora Israel favorizează Rusia în contextul războiului din Ucraina.

”Văzând declaraţiile sale repetate împotriva politicii Israelului, ambasadorul ucrainean Evghen Korniiciuk a fost convocat în vederea unor clarificări, la 3 iulie, la Ministerul Afacerilor Externe”, anunţă într-un comunicat ministerul, transmite AFP, citat de News.ro.

”Guvernul israelian îşi continuă cooperarea cu Ucraina, aşa cum s-a convenit între cele două ţări”, subliniază ministerul.

”Comportamentul ambasadorului nu ajută”, apreciază diplomaţia israeliană.

Israelul a adoptat o poziție neutră în războiul din Ucraina

Israelul a adoptat o poziţie ”prudentă” după ce Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie 2022, cu scopul de a rămâne ”neutru” în acest conflict. Statul a trimis ajutor umanitar Ucrainei, dar s-a abţinut să-i trimită armament.

Duminică, Ambasada Ucrainei a acuzat ”actualul Guvern israelian” că a ales ”calea cooperării strânse cu Federaţia rusă”. Ambasada a denunţat lipsa de ajutor pentru Kiev citând o declaraţie recentă a premierului israelian Benjamin Netanyahu, care dădea asigurări că Israelul are nevoie de cooperare cu Rusia, pentru a-şi continua campania de atacuri aeriene ale unor ţinte iraniene în Siria.

Cum se apără Benjamin Netanyahu

Într-un interviu acordat publicaţiei israeliene Jerusalem Post, Netanyahu declara că eventualul armament livrat Ucrainei ar ajunge pe mâna Iranului şi s-ar întoace împotriva Israelului.

”Conducătorii israelieni, care se adăpostesc în spatele unui discus demagogic cu privire la neutralitatea lor (şi în pofida faptului că nu se ascund) construiesc în mod activ relaţii cu Federaţia rusă”, a acuza duminică, într-un comunicat Ambasada Ucrainei în Israel.

”În realitate, pe teren, pretinsa «neutralitate» a Guvernului israelian este o poziţie clară prorusă”, a subliniat ambasada.

”Îndemnăm Guvernul israelian să-şi schimbe poziţia şi să susţină Ucraina cu mijloace defensive”, a mai transmis misiunea Ucrainei în Israel.

Cu patru zile înainte, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a purtat ”o discuţie foarte productivă” cu omologul său israelian Yoav Gallant.

”Am discutat despre situaţia actuală pe teren şi despre perspective ale unui proiect menit să-i protejeze pe ucraineni de ameninţări aeriene. Dronele iraniene constituie o ameninţare la adresa securităţii celor două ţări. Contăm pe ajutorul Israelului pentru a le contracara”, anunţa într-un comunicat Reznikov.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...