Sari la conținut

Salarii întârziate pentru sute de profesori

Sute de profesori, secretari şi informaticieni din judeţul Gorj încă nu au primit salariile în timp ce colegii lor au încasat banii de câteva zile. Lefurile au fost blocate din cauza sporului pentru calculator solicitat de zeci de şcoli. Ca să-şi primească totuşi salariile, dascălii au renunţat la acest bonus financiar pe care susţin că îl merită. Poziţia Inspectoratului Şcolar Gorj este diferită. Consideră ca sporul a fost acordat fără temei legal.

În timp ce ministrul Educatiei, Liviu Pop, dădea asigurări că toți profesorii au primit salariile de vineri, în 32 de școli din Gorj banii nu ajunseseră. Statele de plată s-au blocat la Inspectoratul Scolar Gorj din cauza sporului pentru condiţii vătămătoare solicitat, în continuare, de profesori. Lucrurile stau la fel de aproape un an.

O săptămână deja trecuse şi dacă mai întârziam, cred că mai dura vreo trei, patru zile, şi nu avea rost ca şi colegii noştri să sufere chiar dacă au fost solidari cu noi”, a spus Gabriel Rascol, director liceu.

Dascalii au cedat în final. Spun că nu mai solicită spor pentru calculator.

Secretara mea a rămas acum la nivelul femeilor de serviciu. Avea şi ea vreo două milioane (n.r. lei vechi) spor”, adaugă Aurel Popescu, director scoală.

Reporter: Cu cât a scăzut salariul dumneavoastră în această lună?

Profesor: Cred că undeva în jur de patru milioane (n.r. lei vechi)

Directorii, secretarele şi informaticienii de la cele peste 30 de şcoli în cauză au cerut spor pentru că, spun ei, au dovedit cu documente că lucrează într-un mediu periculos. În această lună, primesc salariul tarziu şi redus cu câteva sute de lei.

Secretară de şcoală: Am primit mai puţin cu aproape 200 de lei faţă de luna trecută. Nu mi se pare normal pentru că la responsabilităţile care sunt într-o şcoală de 1.300 de copii e cam puţin

Secretară de şcoală: Salariile au întârziat, cadrele didactice au rate la bănci.

„E considerat ilegal şi de inspectorat şi de ministrul Educaţiei deşi niciunul nu a avut curajul ca să elibereze un document către unităţile şcolare prin care să le interzică acordarea acestui spor”, spune Gheorghe Huică, preşedintele USLI.

Până vineri, toată lumea va primi banii. Este asigurarea venită de la Inspectoratul Şcolar.

Ieri, toată lumea a încheiat statele de personal. Au putut fi generate statele de plată”, afirmă Ion Işfan, inspectorul general al ISJ Gorj.

Până la 15% din salariu este sporul pentru directorii ori contabilii care au un calculator în birou. Din acest an, data de salariu în învăţământ s-a modificat. Dacă până în luna decembrie banii erau plătiţi până pe data de 7 ale lunii, acum s-a stabilit ca salariile să fie virate pe data de 14.