Blocurile ar putea fi anvelopate cu materiale izolante din lână de oaie

Data publicării:
icon-5

Aşezată straturi-straturi, lâna de oaie poate fi presată şi transformată în material termoizolant foarte asemănător cu polistirenul. O astfel de fabrică va fi construită şi în România, de Lucian Stanciu, un om de afaceri din Galaţi.

„Vom colecta în jurul fabricii în comuna Independenţa din judeţul Galaţi şi pe o rază de câteva sute de kilometri. În primul an vom avea nevoie de 20-30 de tone de lână”, a spus Lucian Stanciu.

În Cluj, administraţia locală deja a calculat cât ar costa îmbrăcarea blocurilor în lână: 70 de lei pe metrul pătrat. Cu 5 lei mai puţin decât cel mai ieftin polistiren.

Această izolaţie absoarbe o anumită cantitate de apă fără ca să-şi piardă proprietăţile de bun izolant termic ceea ce în alte situaţii nu se întâmplă”, a declarat Mihaela Muscoiu, auditor energetic.

Izolarea clădirilor cu lână i-ar putea ajuta cel mai mult pe ciobani. Pentru ei lâna a devenit oricum un reziduu.

Pe timpuri, înainte, kilogramul de lână era ca aurul de plătit aici. Acum nici un sfert de suc nu poţi să-ţi iei cu un kilogram de lână. Bătaie de joc. Le tundem că ne e milă de ele”, a spus Ion Mânjină, cioban.

Centrele de colectare a lânii au fost desființate, așa că pe fir au intrat speculanții. Aceștia cumpăra lâna cu doar un leu de la ciobani și o vând cu trei lei fabricilor de țesături. Iar, în lipsa centelor de colectare, fabricile de covoare și-au dat seama că este mai simplu să cumpere lâna din import, decât să meargă de la un cioban la altul. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri