Chiliile unei mănăstiri din Buzău, afectate de alunecările de teren

Data publicării:
buzauu

Din cauza ploilor din ultima perioadă, pământul a început să o ia la vale, iar pereţii mai multor chilii în care locuiau călugăriţele de la Mănăstirea Răteşti s-au crăpat atât de tare, încât prin găuri se poate vedea afară.

40 de măicuţe locuiau în chiliile mănăstirii, însă multe dintre ele au fost nevoite să plece şi au fost cazate în căminul de bătrâni din localitate. Toate bunurile pe care le aveau la mănăstire le-au dus însă la primarie.

„Găzduire le ofer numai pentru obiecte care trebuiesc păstrate într-un loc sigur. Am o sală de clasă la Răteşti”, spune Valeriu Marcu, primarul comunei Berca.

Complexul monahal urma să fie reabilitat anul acesta cu fonduri europene.

„Nu putem să derulăm proiectul propriu zis datorită calamităţii natuarale care a destabilizat foarte tare versantul pe care este situată mănăstirea”, a spus Marius Ciprian Anghel, consilier în probleme de patrimoniu şi construcţii din cadrul Episcopiei Buzăului şI Vrancei.

Reprezentanţii Episcopiei Buzăului şi Vrancei ar fi trebuit să primească de la Uniunea Europeană 3,5 milioane de euro.

După ce se vor opri ploile în zonă, specialişti vor analiza locul pentru a afla câţi bani ar trebui să dea Guvernul pentru reabilitare.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri