Seceta topește profitul. Legumele și fructele se strică pe tarabe din cauza căldurii

Data publicării:
alimente legume puata mediafax 1
Din articol

E trecut bine de mijlocul lunii iunie, iar fermierii au adus pe tarabe primele legume și fructe românești. Roșiile, dovleceii, ardeii sau cireșele și-au făcut loc printre produsele de import sau de seră. Oferta nu este, însă, la fel de bogată ca în alți ani. 

Multe recolte au fost distruse de grindină sau inundații, iar agricultorii au în continuare motive de îngrijorare, pentru că meterologii anunță o vară cu puține precipitații.

Oltenia este o zonă obişnuită cu seceta. Ţăranii se luptă din greu pentru recoltele lor, însă de multe ori, din cauza căldurii, legumele şi fructele se strică pe tarabe. 

Cel mai greu este pentru comercianții din piețele în aer liber, unde soarele bate direct pe marfă, iar oamenii sunt nevoiți să mai lase din preț. Roșiile costă 1,5-2 lei, cartofii costă 1 leu, cireșele 4-5 lei, kilogramul de căpșuni costă 7,5 lei. Prețurile au scăzut la jumătate în ultima săptămână.

În Banat roșiile costă 4-6 lei kg, castraveții 2-4 lei, cireșele 6-8 lei. Agriculturii se tem de seceta anunțată. Dacă nu va ploua în următoarele două luni, pagubele vor fi mult mai însemnate decât anul trecut. 

În Iași prețurile au scăzut cu 0,5 lei. Situația se va înrăutăți, spun fermierii, pentru că urmează seceta. Roșiile costă 3-6 lei kilogramul, castraveții 1-3 lei. Ardeii costă 5-10 lei, iar căpșunile 5-8 lei. 

La Cluj, din cauza căldurii prețurile au scăzut la jumătate. Cireșele costă 4-5 lei, vișinele costă 8 lei. Prețurile sunt negociabile, la o cantitate mai mare se fac reduceri. Cartofii noi costă 1,5 lei, castraveții 2 lei, iar kilogramul de roșii costă 3,5 lei. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri