Exclusiv Generalul Ben Hodges: Nu aș spune că marina română e slabă, dar investiți mai bine în drone navale. „Uitați-vă ce face Ucraina cu ele”

Mihnea Lazăr Data actualizării: Data publicării:
generalul SUA Ben Hodges, pe vremea când era șeful trupelor SUA în Europa, discută cu militarii americani
Generalul-locotenent (r) Ben Hodges a fost comandantul trupelor SUA în Europa, imagine de arhivă. Foto: Profimedia Images

Generalul american în rezervă Ben Hodges, fost comandant al trupelor SUA în Europa, a declarat, în exclusivitate pentru digi24.ro, că România ar trebui să investească mai mult în drone navale și a dat ca exemplu Ucraina care, deși nu are o flotă militară, continuă să pună în dificultate flota rusă din Marea Neagră. De asemenea, Hodges a mai spus că România ar trebui să întărească, în același timp, cooperarea militară cu Bulgaria și, în special, Turcia, pentru a încerca să contracareze acțiunile marinei ruse din regiune.

„De ani de zile, îi încurajez pe colegii și prietenii mei din Marina militară română să investească în drone. Uitați-vă ce reușesc să facă ucrainenii cu astfel de drone. Cu niște bărci dirijate de la distanță sunt în stare să atace nave, să atace poduri. Astfel de sisteme navale sunt bune și la descoperirea minelor ori a submarinelor. Și sunt mult mai ieftine, nu ai cheltuieli mari cu ele. Cred că România ar trebui să se gândească foarte serios să investească în drone”, a spus Ben Hodges

Digi24.ro Vedem deja ce se întâmplă acum în Marea Neagră: ne confruntăm cu o blocadă navală a rușilor, care au o atitudine agresivă împotriva navelor comerciale. Ce răspuns ar trebui să aibă România și NATO în această situație?

Ben Hodges: În primul rând, mi se pare de neiertat faptul că SUA și alte țări nu au făcut nimic să oprească activitățile ilegale ale Rusiei în Marea Neagră: refuzul rușilor de a se supune legilor internaționale în ceea ce privește libera navigație a navelor în ape internaționale, faptul că opresc astfel de nave, le abordează și le inspectează, lansează mine în apă.

Ben Hodges: Marina turcă e mai bună decât flota rusă la Marea Neagră. Cooperați cu turcii mai mult

Ben Hodges: Singurul motiv pentru care e nevoie de un acord al cerealelor este pentru că rușii se află în Crimeea. Dacă flota rusă nu s-ar afla acolo, n-am mai vorbi despre acorduri pentru cereale sau acțiuni ilegale ale rușilor în Marea Neagră. Și astea se întâmplă pentru că noi nu facem nimic în privința asta. Și când spun „noi”, mă refer atât la SUA și - sincer - și la România, Turcia și Bulgaria, care sunt țări membre NATO, care ar trebui să facă ceva pentru a stopa Rusia.

Marina turcă e mai bună decât flota rusă de la Marea Neagră. Cred că flota rusă din Marea Neagră nu e una foarte bună: e bună doar la lansat rachete împotriva blocurilor de locuințe și la ucis civili. Țările riverane la Marea Neagră ar trebui să coopereze pentru a forța flota rusă să respecte legile internaționale. Înțeleg că sunt niște riscuri, dar rușii au arătat că obișnuiesc mai degrabă doar să amenințe, nu să și facă ceva concret. Cred că ne aflăm aici într-o situație în care noi suntem cei care ne descurajăm pe noi înșine

Cred că marina voastră e mai bună decât se vede în realitate. Cunosc militari din conducerea Forțelor Navale Române, m-am aflat la bordul dragoarelor, fregatelor române. Nu aș spune că marina română e slabă, dar trebuie să-și mărească nivelul de pregătire. Pentru ce mai ai navele astea, dacă nu le folosești pentru apărarea apelor teritoriale române și la impunerea respectării legilor internaționale?

Ar fi mai bine dacă România ar colabora mai strâns cu Turcia. Și cred că acesta e un prilej de cooperare între cele două țări și chiar și cu Ucraina.

Ucraina nici măcar nu are o forță navală, dar are drone, cu care fac multă treabă în Marea Neagră. Cooperarea în regiune e importantă. Cred că România ar putea face mai mult, ar trebui să creadă mai mult în forțele proprii, dar aici ar trebui ca și SUA să intervină și să ofere o mână de ajutor. Și nici nu trebuie să o facă la nivel NATO, ci la nivel bilateral, cu un sprijin din partea forțelor aeriene sau navale ale SUA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri