Danileţ: "Nu au fost sustrase documente din SIPA, se confundă cu arhiva BDS"

danilet resize membriicsm.ro

Judecătorul Cristi Danileţ, membru al unei comisii înfiinţate de Monica Macovei privind SIPA/DGPA, scrie pe Facebook că îi va acţiona în instanţă pe jurnaliştii de la Evenimentul Zilei, care au publicat raportul Chiariu-Predoiu privind arhiva, pentru calomnie, el susţinând că nu au fost sustrase sau distruse documente, iar cele care au ajuns la Monica Macovei făceau parte din Biroul de Documente Secrete din MJ, şi nu din SIPA.

"Prin raportul publicat azi (joi - n.r.) de EvZ sunt înlăturate, practic, toate acuzaţiile făcute de Andronic cu privire la mine, Paul Dumitriu şi Monica Macovei în urma cu o săptămână! Din arhiva SIPA nu au fost luate, copiate, modificate documente. Mulţumesc EvZ pentru furnizarea a acestui raport procurat pe surse de la cineva care a încălcat Legea informaţiilor clasificate şi care va fi, sper, cercetat de DIICOT in plângerea depusă de mine. Voi folosi acest raport - a cărui publicare oficiala ar fi durat prea mult, timp in care suspiciunile asupra mea ar fi dăinuit - in procesul de calomnie săvârşită în formă continuata împotriva lui Andronic şi a societăţii care editează ziarul", scrie Danileţ, preluat de News.ro.

El a sesizat deja, pe 15 mai, Parchetul General cu privire la scurgerile de informaţii din Ministerul Justiţiei, pe tema documentelor citate de jurnalistul Dan Andronic.

 Judecătorul susţine că informaţiile din raportul Chiuariu-Predoiu confirmă, de fapt, că nu au fost sustrase documente din arhiva SIPA, cele care au ajuns la Monica Macovei fiind din Biroul de Documente Secrete din cadrul MJ.

"Dacă veţi citi atent raportul care, chipurile, ar dovedi asta, veţi vedea că: - se vorbeşte de nişte dosare din cadrul MJ (Biroul de documente secrete), or Arhiva SIPA era în altă instituţie, ANP; - acele dosare ar fi fost date în 2005, or SIPA se desfiinţează şi arhiva se sigilează in 2007; - Comisia de inventariere a arhivei SIPA se constituie în 2007 şi niciun document nu a ieşit din Arhiva; - evident, nu se va spune ce a făcut Macovei cu documentele pe care îşi imaginează unii că le-a primit cu doi ani înainte să existe", mai scrie pe Facebook Danileţ, potrivit News.ro.

Elemente din raport

Comisia privind verificarea arhivei SIPA a fost constituită de ministrul Justiţiei Tudor Chiuariu pe 31 mai 2007, la aproape două luni de la preluarea funcţiei. Ea a funcţionat în perioada iunie-decembrie 2007, raportul final fiind depus la începutul anului 2008, când ministru al Justiţiei era deja Cătălin Predoiu, după disputele dintre preşedintele de atunci, Traian Băsescu, şi premierul Călin Popescu Tăriceanu privind înlocuitorul lui Chiuariu. Şeful statului a blocat la acea vreme numirea Noricăi Nicolai în funcţie, caz care a ajuns şi pe masa judecătorilor CCR.

Comisia a fost înfiinţată pentru a verifica activitatea a două comisii precedente privind SIPA/DGPA, înfiinţate de Monica Macovei, în timpul mandatului ei de ministru al Justiţiei (2004-2007).

Potrivit raportului acestei a treia comisii (Chiuariu-Predoiu), publicat de Evenimentul Zilei şi citat de News.ro, s-a constatat că cele două comisii anterioare nu şi-au îndeplinit sau au îndeplinit defectuos sarcinile trasate prin ordinele de ministru ale Monicăi Macovei, încălcând şi alte reglementări de la acea vreme. De exemplu, notează raportul Chiuariu-Predoiu, prima comisie trebuia să predea, cu avizul CSAT, arhivele şi documentele preluate din SIPA către Arhivele Naţionale şi către alte instituţii din sistemul de apărare, siguranţă naţională şi ordine publică, în schimb ea a făcut doar o inventariere şi opisare a arhivei operaţionale.

"Comisia a finalizat inventarierea abia la sfârşitul anului 2006, fără a mai îndeplini şi obligaţia prevăzută (de a preda arhivele, cu avizul CSAT, către Arhivele Naţionale şi alte instituţii - n.r.). Termenul de 30 iunie 2006 pentru finalizarea procesului de inventariere şi predare a arhivei nu a fost respectat şi nici nu a mai fost prelungit printr-un nou act normativ", se arată în raportul final.

În 2007, tot Monica Macovei a înfiinţat o a doua comisie, formată din doar doi membri (faţă de prima, mult mai numeroasă), respectiv judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul Paul Dumitru. Macovei a încredinţat acestei a doua comisii sarcina de a analiza şi stabili "destinaţia documentelor aparţinând fostei DGPA, aflate în custodia Ministerului Justiţiei şi depozitate la sediul central al ANP" (Administraţia Naţională a Penitenciarelor). Comisia avea termen 3 luni să depună un raport cu propuneri privind destinaţia arhivei. Raportul Chiuariu-Predoiu critică şi activitatea acestei comisii.

"Desemnaţi de Ministerul Justiţiei să clarifice problemele apărute în procesul de analiză a arhivei operative a fostei DGPA, membrii celei de-a doua comisii nu au dus la îndeplinire dispoziţiile OMJ nr.1251/C/2007, neîntocmind niciun raport cu propuneri privind destinaţia arhivei operative", se arată în raport.

Comisia consideră că numărul redus de membri, doar doi, a făcut imposibilă respectarea termenului stabilit, volumul arhivei fiind prea mare.

Această a treia comisie, înfiinţată de Tudor Chiuariu în 31 mai 2007, a efectuat 17 deplasări la ANP, desigilând spaţiul în care se afla arhiva DGPA/SIPA, şi a făcut o comparaţie a situaţiei faptice faţă de cea din documentele comisiilor anterioare. Comisia specifică faptul că nu a găsit în spaţiul aferent arhivei procesele-verbale privind activitatea comisiei anterioare.

"Comisia a constatat că, din dispoziţia factorilor decizionali, s-a procedat la constituirea arhivei în contradicţie cu prevederile legale şi fără avizul conform al CSAT. (...) Comisia a constatat nereguli cu privire la evidenţa, păstrarea, procesarea, multiplicarea şi distrugerea informaţiilor secrete de stat", se arată în raportul citat de News.ro.

Astfel, comisia Chiuariu-Predoiu a descoperit că aceleaşi documente apar în dosare diferite, în foarte multe cazuri exemplarele 1 şi 2 se repetă sau apar în dosare ori volume diferite, în copie xerox, notele au anexate o serie de adrese, sentinţe sau decizii, exemplare ale unor ziare, care sunt evidenţiate cu marker, o serie de documente nu prezintă titlu, iar numărul de înregistrare este înscris cu creionul. Se mai remarcă ştersături cu pastă corectoare, renumerotări, copieri pe suport de hârtie imprimată pe verso, unele rapoarte prezintă menţiunea "s-a făcut xerox", altele sunt fotocopii, precum şi menţiunea "nota e pe discheta nr.". "Notele prezintă particularităţile ciornei, sunt corectate şi subliniate".

Au fost evidenţiate şi erori materiale cu privire la opisarea unităţilor arhivistice, ele fiind găsite în "dezordine". Comisia face aici referire la documentele de arhivare ale fostelor comisii, nu la conţinutul arhivei, despre care spune că ar trebui desigilată pentru a se face o inventariere corectă.

"Acest fapt face practic imposibilă stabilirea destinaţiei pe care ar trebui să o aibă documentele create, ceea ce ar presupune desigilarea unităţilor arhivistice, o nouă inventariere şi opisare. De altfel, condiţiile de depozitare a arhivei sunt improprii unei asemenea operaţiuni, în încăperile în care aceasta se află existând un extrem de mic spaţiu liber", se arată în raport.

Comisia atrage atenţia că, "din ordinul factorilor decizionali anteriori", a fost dispusă operaţiunea de rescriere a hard-disk-urilor aflate în incinta DGPA, nefiind însă identificat ordinul Ministrului Justiţiei prin care s-a dispus această operaţiune şi nici dacă au fost respectate prevederile legale.

"A fost identificat un registru de dată recentă privind evidenţa operaţiunilor de distrugere urmând a se stabili de către instituţiile abilitate dacă s-a făcut cu respectarea prevederilor art. 76 din HG 585/2002" (care prevede că informaţiile clasificate ieşite din termenul de clasificare se arhivează sau se distrug şi care stabileşte şi regulile pentru această operaţiune).

Comisia mai menţionează că a fost descoperită şi o cutie ce conţinea un hard-disk şi dischete şi CD-uri nesigilate.

Raportul arată că o arhivă redusă de documente aparţinând DGPA/SIPA a fost descoperită la nivelul Serviciului de Informaţii Clasificate din cadrul MJ, însă ele nu sunt înregistrate corespunzător, tot în urma activitităţii unei comisii înfiinţate de Monica Macovei.

"Comisia de inventariere menţionată de litera d (privind arhiva redusă - n.r.) a identificat documente clasificate constând în note ale fostei DGPA (materiale informative cu privire la posibile activităţi infracţionale săvârşite de magistraţi), acestea fiind înregistrate fără a avea rezoluţia Ministrului Justiţiei sau a unui secretar de stat cu privire la modalitatea prin care aceste documente au fost trimise, spre verificare, organelor competente", se arată în raport.

Astfel de documente au fost luate de către membrii primei comisii şi predate direct Monică Macovei, acuză raportul Chiariu-Predoiu.

"Membrii Comisiei desemnate (de Monica Macovei în 2005 - n.r.) au ridicat documente din arhiva operativă aflată în cadrul Serviciului de Informaţii Clasificate din Ministerul Justiţiei pe care le-au predat ministrului justiţiei Monica Macovei. Comisia actuală (autoarea prezentului Raport) nu a putut identifica şi nu cunoaşte dacă documentele clasificate (SSID, SS, S) ridicate de membrii comisiei prevăzute la pct. (d) au fost restituite de aceşti membri sau de către ministrul Justiţiei, Monica Macovei, şi nici dacă alte măsuri de valorificare au fost dispuse de fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei", se precizează în raport.

Propunerile avansate

Comisia Chiuariu-Predoiu face, în final, o serie de propuneri, precum sesizarea organelor competente să analizeze sau să verifice neregulile constatate de Comisie.

"În cuprinsul aceluiaşi dosar se regăsesc documente referitoare la mai multe categorii de persoane: din sistemul justiţiei, de exemplu, magistraţi, personal auxiliar, etc., din sistemul penitenciar, dar şi alte persoane ce îndeplineau funcţii publice în diverse alte domenii, cetăţeni străini, etc.", se precizează în concluzii.

Comisia propune astfel sesizarea SRI, Oficiul pentru Supravegherea Secretelor de Stat, având în vedere că notele nu puteau fi trimise celorlalte instituţii abilitate din cauza naturii documentelor.

Comisia a mai cerut în 2008 şi constituirea unei noi comisii, suficient de numeroasă, pentru a finaliza procesul de desemnare a destinaţiei arhivei, cu avizul CSAT, lucru care nu s-a întâmplat în anii trecuţi.

Membrii Comisiei au cerut şi identificarea documentelor de la nivelul MJ, respectiv acea arhivă redusă de unde fuseseră extrase documente, şi transferarea lor în spaţiul securizat al arhivei DGPA.

Macovei: "Nu am primit nicio informaţie din arhiva DGPA/SIPA"

Fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei, care a decis desfiinţarea SIPA, a susţinut luni că este necesară desecretizarea tuturor documentelor privind arhiva, inclusiv a Raportului Predoiu-Chiuariu, întocmit în 2008 cu privire la acest Serviciu, pentru a se înceta "decredibilizarea" justiţiei.

"Nu am primit nicio informaţie din arhiva DGPA/SIPA, nu am primit niciun dosar din arhiva DGPA/SIPA, nu am văzut niciun dosar din arhiva DGPA/SIPA, nu am copiat niciun dosar din arhiva DGPA/SIPA, nu am sustras niciun dosar din arhiva DGPA/SIPA, nu am copiat şi distrus niciun hard-disk, nu am dat nimănui ordin să sustragă, să distrugă, să copieze vreun dosar din arhiva DGPA/SIPA sau hard-disk", mai spunea europarlamentarul.

Lista persoanelor care au vizitat arhiva SIPA a fost publicată joi pe site-ul Ministerului Justiției.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digi24ro, stickyCookie
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Instagram instagram.com Vezi politica de confidenţialitate
csrftoken, ds_user_id, ig_did, ig_cb, mcd, mid, rur, shbid, shbts, urlgen
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi politica de confidențialitate