Prejudiciile cauzate prin abuz în serviciu: Peste 1 miliard de euro în doar doi ani

Data publicării:
mascati-berbec-timisoara

Parchetul General precizează că, doar în intervalul 2014-2016, au fost trimise în judecată 1.960 de persoane acuzate de abuz în serviciu, iar prejudiciile au fost calculate la 3,98 miliarde lei și 196 milioane euro. Adică, peste 1 miliard de euro. Din această sumă, cele mai mari prejudicii s-au înregistrat în dosarele instrumentate de DNA. Cifrele au fost prezentate de Parchetul General şi Direcţia Naţională Anticorupţie în contextul informațiilor potrivit cărora este posibil ca, în şedinţa de Guvern de mâine, să fie adoptată ordonanţa de urgenţă de modificare a Codurilor penale, în sensul dezincriminării unor infracţiuni.

mascati

Atât Parchetul General, cât şi Direcţia Naţională Anticorupţie au criticat, prin comunicate de presă, modificările pe care Guvernul Grindeanu vrea să le aducă Codului penal şi Codului de procedură penală, aşa cum rezultă din proiectul de ordonanţă făcut public săptămâna trecută. Parchetul General a arătat că modificările nu sunt în acord cu deciziile Curții Constituționale, așa cum se argumentează în proiect şi că stabilirea unui prag al prejudiciului pentru abuzul în serviciu ar fi „o veritabilă încurajare pentru comiterea repetată de către funcționari, cu intenție”, a unor astfel de fapte. La rândul lor, reprezentanţii DNA au arătat că pedeapsa pentru abuz în serviciu ar scădea „nejustificat de mult”.

În afara criticilor argumentate, cele două instituţii prezintă şi o statistică interesantă, referitoare la perioada 2014-2016:

- 1.960 de persoane au fost trimise în judecată sub acuzaţia de abuz în serviciu, prejudiciile calculate în dosare fiind de 3.987.930.404 lei şi 196.002.878 euro.

- 202 persoane au fost trimise în judecată pentru neglijenţă în serviciu. Prejudiciile s-au ridicat la 5.381.726 lei şi 1 milion de euro.

- 215 persoane au fost trimise în judecată sub acuzaţia de conflict de interese.

Doar în anul 2016, au fost trimişi în judecată pentru infracţiunea de conflict de interese doi parlamentari, 17 primari, patru viceprimari şi cinci directori. Aceştia, după caz, şi-au angajat rudele la birourile parlamentare, au achiziţionat bunuri de la societăţi comerciale aparţinând rudelor sau au luat decizii în favoarea unor firme administrate de soţ, rude şi afini de gradul I.

Separat, DNA a precizat că, doar pentru abuz în serviciu, au fost trimise în judecată, în aceeaşi perioadă 2014-2016, 1.171 de persoane fizice şi 34 de persoane juridice.

În prezent, se află în lucru la DNA peste 2.100 de dosare având ca obiect tot abuzul în serviciu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri