Dacian Cioloș îl critică pe Trump: Nu dă semne de claritate și de coerență în ceea ce face. A contribuit la inflamarea situației

Data publicării:
Dacian-Ciolos_avatar_1583749724
Dacian Cioloș.

Dacian Cioloș a comentat la Digi24 valul de manifestații anti-rasiste – pașnice sau violente - din Statele Unite și din Europa, care au început după decesul afro-americanului George Floyd, sufocat până la moarte de un polițist american. Fostul premier spune că la inflamarea situației a contribuit și Donald Trump, care „nu dă semne de claritate și de coerență în ceea ce face”. „Dar să fie foarte clar, Uniunea Europeană nu are de ales în relația cu Statele Unite”, a spus Cioloș, aceasta trebuind să fie una de „parteneriat”.

Dacian Cioloș: „Sunt proteste care pornesc de la situația din Statele Unite, o situație care s-a inflamat foarte mult și la a cărei inflamare a contribuit inclusiv președintele Trump din păcate. Noi vom avea o dezbatere în Parlamentul European și pe acest subiect.

Asta arată că este multă tensiune și așteptare în societate, mai ales după acestă criză. Oamenii au nevoie de o perspectivă clară. Cred că sunt mulți cetățeni europeni și inclusiv cetățeni români care nu văd foarte clar în ce direcție ne îndreptăm. Și de aici și responsabilitatea politicienilor și a liderilor de opinie în general de a oferi acestă perspectivă.

O criză, așa cum spuneam, ne poate slăbi sau ne poate întări dacă reușim să o transformăm în oportunitate. Deocamdată încă avem aceste perspective, dar nu e clar dacă vom putea transforma în oportunitate.

Cioloș: E o situație specifică acum cu Donald Trump la conducere, care nu dă semne de claritate și de coerență

Uniunea Europeană are nevoie de o relație apropiată cu Statele Unite. Avem un parteneriat strategic, suntem parte a aceleiași alianțe militare, e o situație specifică acum cu Donald Trump la conducere, care nu dă semne de claritate și de coerență în ceea ce face și cu atât mai puțin în relația cu Uniunea Europeană.

Vor fi niște lucruri de clarificat, nu doar pe plan politic, dar și pe plan economic și comercial cu SUA în perioada imediat următoare. Sigur, e an electoral și în Statele Unite și foarte probbil va trebui să așteptăm să vedem ce se întâmplă după aceste alegeri, ca să avem mai multă claritate legată de relația din Uniunea Europeană și Statele Unite.

Dar să fie foarte clar, Uniunea Europeană nu are de ales în relația cu Statele Unite. Trebuie să fie o relație de parteneriat, dar știți – într-un parteneriat trebuie să existe cel puțin doi.”

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri