Reacții la devansarea alegerilor prezidențiale. Emil Boc: O șmecherie politică

Data publicării:
23012013 20reactii-45354

Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, a declarat că USL vrea să îşi maximizeze şansa, prin tot felul de alternative, pentru funcţia de preşedinte al României.

„Bineînţeles că sunt şmecheri şi vor să îşi maximizeze sub orice formă alegerile prezidenţiale din 2014. În şmecheria lor, cei de la USL au două alternative: cea de alegere a preşedintelui prin intermediul Parlamentului, propusă de unii din PSD şi PNL, prin care îşi securizează funcţia de preşedinte pentru că au majoritate, dar au o problemă cu referendumul, sau soluţia să grăbească tot ce se poate grăbi, pentru că uzura guvernării se produce în fiecare zi şi cu cât mai repede ar avea loc alegerile prezidenţiale, cu atât ar avea mai mari şanse să le câştige. Nicăieri în lume nu am întâlnit o situaţie în care să fie ales preşedintele în luna mai şi să intre în exerciţiu în luna decembrie.Pentru că aşa s-ar întâmpla la noi, am avea şapte luni doi preşedinţi, unul în exerciţiu şi unul ales. Care ar avea legitimitate şi credibilitate în ţară?De la USL te poţi aştepta la orice”, a declarat Emil Boc, într-o conferință de presă.

Citiți și USL ia în considerare cuplarea alegerilor prezidențiale cu ele europarlamentare în 2014

Cristian Preda: Nu cred că e de susţinut aşa ceva

„Reducerea mandatului preşedinteluiTraian Băsescuse poate face doar printr-o demisie a acestuia şi nu ştiu dacă asta intră în pactul de coabitare. Mă tem că e doar un joc politic, o reamintire a conflictului între USL şi preşedintele Băsescu. Eu, personal, nu cred că e de susţinut aşa ceva. Cred că trebuie să ne concentrăm atenţia asupra unei reale dezbateri constituţionale”, a afirmat Cristian Preda, potrivit MEDIAFAX.

Eurodeputatul PDL a mai spus că devansarea alegerilor prezidenţiale este „un mic cadou USL pentruCrin Antonescu, ca acesta să ajungă mai repede la Palatul Cotroceni”.

Pe de altă parte, Preda a arătat că o cuplare a celor două scrutinuri nu e o problemă pentru Parlamentul European, care nu are recomandări împotrivă, având şi avantaje politice.

„Din punct de vedere politic, nu e o problemă. Vor fi mai mulţi participanţi la scrutinul pentru PE, dacă e cuplat cu alegerile prezidenţiale. E bine să le cuplezi şi din perspectiva prezidenţialelor, pentru că avem nevoie de un preşedinte care să fie conştient de locul nostru în Europa, să nu se supere cum se supără Crin Antonescu când îl critică cineva în Europa pentru dispreţul faţă de statul de drept”, a adăugat Cristian Preda.

PP-DD: Înțelegere între președinte și premier

„Domnul președinte a spus că e de acord cu reducerea mandatului dacă se modifică Constituția. Din punct de vedere al cheltuielilor se face o economie. Cred că nu trebuie să avem atâtea alegeri”, a spus Gheorghe Ialomiţianu, deputat PDL.

Cei din PP-DD, însă, suspectează că în spatele propunerii USL se ascunde o înţelegere între preşedinte şi premier.

„Dacă preşedintele Băsescu renunţă la ultimele șase luni de mandat doar ca să fie alegerile simultan înseamnă că se confirmă încă odată teoria unei alianţe indistructibile şi bine pusă la punct între Ponta şi Băsescu. Nu văd de ce un preşedinte ales democratic să renunţe la şase luni de mandat”, a declarat Tudor Barbu, liderul senatorilor PP-DD.

Reprezentanţii UDMR cred că o astfel de discuţie ar avea sens abia după modificarea Constituţiei, când ar trebui să se decidă și dacă România devine sau nu o republică parlamentară.

Ca republică parlamentară asta va însemna probabil diminuarea rolului instituţiei prezidenţiale şi mai degrabă ar trebui cuplate (prezidenţialele – n.red.) cu alegerile generale. Nu contează la ora actuală alegerile europarlamentare. Aceea poate fi maxim o tactică a unor forţe politice”, a conchis Attila Korodi, deputat UDMR.

Precedentele alegeri europarlamentare au avut loc în iunie 2009, iar în iarna aceluiaşi an s-au organizat şi alegeri prezidenţiale. Costul celor două scrutine s-a ridicat la 250 de milioane de lei.

Preşedintele Traian Basescu nu a comentat, până acum, pe marginea propunerii USL.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri