VIDEO Parcurile din București devenite ruine. Cum a ajuns să arate Cișmigiul

Data actualizării: Data publicării:
cismigiu sta sa cada

Două din parcurile Capitalei se degradează pe zi ce trece. Cişmigiul, de pildă, grădina aristocraţilor de altădată, este acum un amalgam de istorie şi gunoaie. Acelaşi peisaj dezolant este şi-n cartierul Cotroceni, în parcul Romniceanu. Primăria Capitalei şi-a trimis inspectorii la administratorii parcurilor pentru a vedea pe ce s-au cheltuit banii.

La şosea, gardul rupt se reazemă-n trotuar. După poartă, paragină. Igrasia s-a întins pe foste anexe, iar băncile au inceput să se rupă. În bălării găseşti bucăţi de statui. Ceva mai încolo, altele, tot la pământ aruncate.

„Nu, nu sunt îngrijite. Din păcate. Dar nici oamenii nu sunt oameni, să ştiţi! Mai e lacul acesta care nu-i îngrijit deloc. Miroase când te duci”, spune  o femeie.

Izvorul Sissi Stefanidi, bijuteria coroanei de altădată, s-a crăpat şi a secat. Aleile dinspre lac sunt sparte.

O groapă a unei alei a fost cârpită doar trei sferturi.

„Nu este foarte îngrijit. Arată dezolant pe alocuri. Probabil din lipsa de interes a celor care trebuie să-l administreze”, spune un trecător.

Fosta mânăstire sau la Cetate, cum o ştie lumea, se sufocă-n graffiti mâzgălite. Cale de zeci de metri, gardul ornamental e rupt. Podul de nuc se descompune. Ca să fie frumos, deasupra, taman în mijloc, ALPAB a pus două ghivece ruginite la margini. Primăriei nu-i place. Într-un răspuns pentru Digi24, Municipalitatea anunţă:

Primarul General, Gabriela Firea, a solicitat Corpului de Control să declanşeze de urgenţă o misiune de control la ALPAB, pentru a verifica modul în care au fost cheltuiţi banii publici la această instituţie, ţinând cont de faptul că aceasta a beneficiat, în ultimii ani, de un buget curprinzător pentru a efectua operaţiunile care se află în aria sa de competenţă".

Delăsare şi paragină şi-n parcul Romniceanu, din Sectorul 5.

În decembrie, Primăria Sectorului 5 a răvăşit o parte din parc, ca să facă patinoar. A înşirat pietriş, a adus o maşină de borduri... dar a lăsat totul de izbelişte şi s-a retras. A încuiat şi baraca paznicului. În urmă cu zece zile, reporterii Digi 24au solicitat conducerii Primăriei Sectorului 5 să precizeze dacă a renunţat definitiv la reabilitarea parcului Romniceanu. Până în acest moment însă, Administraţia Sectorului 5 nu a transmis niciun răspuns.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri