Violeta Alexandru, avertisment pentru ITM: Terminați cu practicile de a atenționa prin telefon persoana la care vă duceți în control

Data actualizării: Data publicării:
violeta alexandru vorbeste la telefon cu masca pe fata
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a lansat, sâmbătă, un avertisment la adresa şefilor din cadrul Inspecţiei Teritoriale a Muncii “să iasă din birouri”, din „locurile comode cu aer condiționat”, "să se dea jos din maşinile scumpe", pentru a merge în teren alături de echipele de control. De asemenea, ea le-a transmis acestora să înceteze practicile de a suna și atenționa persoana care va fi controlată.

„Aş vrea ca toţi inspectorii şefi să fie cu echipele lor pe teren. Daţi un exemplu personal, mergeţi cu aceste echipe, mergeţi în vizite neanunţate, în sensul în care vă cer să terminaţi cu practicile de sunat pe telefon şi atenţionat persoana la care vă duceţi în control. Vă rog să înceteze orice fel de practică despre care am cunoştinţe că se mai întâmplă în inspectoratele teritoriale de muncă şi să vă asumaţi responsabil rolul pe care îl aveţi, şi anume pe de o parte de educare şi pe de altă parte de sancţionare, acolo unde se impune. (…) Cer inspectorilor şefi să ieşiţi din birouri, din teren, din locurile comode în care staţi cu aer condiţionat, plăcut în sediile noastre ale inspectoratelor teritoriale de muncă şi să mergeţi alături de echipe în teren în această perioadă”, a declarat Violeta Alexandru, în cadrul unei conferințe de presă.

Ea a menţionat că în campania naţională în care Inspecţia Muncii va juca un rol determinant, nu le va cere inspectorilor din inspectoratele teritoriale de muncă să lucreze "la normă", ci să desfăşoare o activitate responsabilă în judeţele de care răspund, potrivit Agerpres.

“S-a terminat cu activitatea obscură în sensul în care ştiu doar câţiva care sunt rezultatele activităţii Inspecţiei Muncii. Vor şti toţi cei pentru care de fapt muncim, adică cetăţenii acestei ţări. Rog şefii, inspectorii şefi din teritoriu, să iasă în teren alături de echipe. Şi le mai cer un lucru în încheiere, le cer să le pese. Dacă în drumul lor de acasă la serviciu văd un şantier în care se lucrează fără echipamente de protecţie să se dea jos din maşinile scumpe şi să vadă ce se întâmplă. Dacă au semnale de la oameni că există muncă nedeclarată sau că lucrează în condiţii primare, în sensul că nu li se asigură o stare minimală, decentă, pentru desfăşurarea activităţii, să le pese.

Schimbaţi un pic optica oamenilor faţă de această instituţie prin propria dumneavoastră conduită. Şefii inspectoratelor teritoriale de muncă au de la mine această solicitare înainte să discutăm despre decizii structurale în această instituţie. Dacă văd că apelul meu nu este receptat de dumneavoastră în mod evident voi lua nişte decizii radicale pentru că poate este necesară o resetare a instituţiei per ansamblu, însă am încredere că acest apel este înţeles”, a afirmat Violeta Alexandru.

Aceasta a cerut inspectorilor muncii să fie mai fermi în acțiunile lor.

"Sunt cazuri de angajatori care au cerut angajaţilor lor figurând cu suspendare în contracte de muncă în Revisal să vină la serviciu. Când îi întrebăm există o sumedenie de scuze. Rolul nostru este într-adevăr să înţelegem care sunt cauzele, dar aici să fim foarte fermi pentru că acest lucru înseamnă muncă nedeclarată, înseamnă un mod de a ocoli şi de încălca legea pe care trebuie să-l sancţionăm cu fermitate", a declarat Violeta Alexandru.

Aceasta a cerut inspectorilor din cadrul Inspecţiei Muncii mobilizare maximă şi "fără concedii" în această perioadă.

Guvernul va lansa o aplicație pentru înregistrarea activității zilierilor

Săptămâna viitoare, Guvernul va lansa public o aplicaţie prin care se va înregistra mai uşor activitatea celor care lucrează în regim de zilieri, potrivit Agerpres.

"Se pregătesc noi măsuri de sprijin adoptate de către Guvern în perioada următoare. Vor fi nişte decizii luate în legătură cu activitatea zilierilor şi a sezonierilor. Săptămâna viitoare vom lansa public o aplicaţie prin care să se poată înregistra mult mai uşor, folosind tehnologia, activitatea celor care lucrează în regim de zilieri. Vom avea verificări şi în această privinţă. Le luăm pe rând", a anunțat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, şi inspectorul general de stat al Inspecţia Muncii, Mihai Ucă, au susţinut sâmbătă o declaraţie de presă online cu privire la acţiunile de control efectuate de inspectoratele teritoriale de muncă.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Redactor: Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri