Foto Comoară de 2.000 de ani, găsită la marginea unui teren agricol din Ocna Mureș: ulcică cu 800 de monede romane din argint

Data actualizării: Data publicării:
denari romani
Valoarea patrimonială a celor 800 de monede din argint se ridică la 100.000 de euro. Sursa foto: Alba24.ro

Descoperire impresionantă pentru doi pasionați de istorie și detecție de metale din județul Alba. Aceștia au găsit, la marginea unui teren agricol din Ocna Mureș, o ulcică plină cu 800 de denari romani. Tezaurul, cel mai mare descoperit până acum de căutătorii de comori din România, ar valora aproximativ 100.000 de euro, informează alba24.ro.

denari
În ulcica îngropată în pământ se aflau 800 de monede romane din argint. Sursa foto: Alba24.ro

"Cu intenția de a arde 'calorii' după sarmalele de Crăciun, am ieșit la o plimbare scurtă. Nimic nu prevestea furtuna ce urma să apară. Cum suntem obsedați să detectăm mai ales prin arături, ne-am făcut 'tocuri imense' din noroi la cizme, așa că am vrut să renunțăm repede. Dar la marginea drumului, pe când să ne închidem detectoarele, ne așteptau 729 denari romani, plus alte câteva zeci în ulcica ce le-a fost aproape 2000 de ani 'casă'", a povestit pe Facebook unul dintre cei doi detectoriști, citat de presa locală.

Comoara istorică a fost descoperită la marginea unui teren agricol din Ocna Mureș, județul Alba, cu ajutorul detectoarelor de metale.

"Sunat arheolog, context distrus, mocirlă până în gât (porțiunea unde am gasit vasul cu monede era destul de dreaptă și stătea umezeala la 10-20cm), plus că descoperirea era practic în drum, la marginea parcelei și, cum am prins pe mulți în concediu, am decis să scoatem totul cu grijă la lumină urmăriți de un arheolog live care era și el în concediu. Din păcate, vasul a fost mutat de la locul inițial și spart de grapă/plug/roată tractor. Dar totuși contextul e vasul care poate spune multe la ulterioare investigații. Am reușit să recuperăm multe fragmente din el. A fost fain, adrenalină, vânt, noroi, iar pe cand am ajuns acasă aveam nămol și în gură", a povestit unul dintre detectoriști, pe Facebook.

Potrivit celor doi pasionați de istorie, descoperirea lor este cea mai mare de acest gen făcută până acum de căutătorii de comori și valorează aproximativ 100.000 de euro.

Potrivit alba24.ro, unul dintre cei doi detectoriști a mai descoperit, în toamna acestui an, alte 100 de monede romane.

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri