ANALIZĂ BUSINESS CLUB. Leul, la cel mai bun curs din ultimele luni. Cât va rezista?

Data publicării:
curs schimb valutar lei euro - mediafax

Ţara e uşor încremenită în minivacanță, însă s-a mişcat cursul. Sau poate cine ştie, pentru că a fost vacanţă s-a dus aşa. Astăzi s-a dus la 4,43 de lei, cel mai redus nivel de vreo jumătate de an. S-a plimbat destul de liniştit, fără eforturi. Nu a fost nimeni împotrivă, pentru că a fost destul de multă linişte. Tranzacţiile au fost extrem de puţine şi cel mai probabil, cu câteva contracte mici, putea fi impus un trend. În această perioadă nu sunt ordine comerciale care să apară în piaţă, deci a fost mai mult o joacă între dealeri. Şi cam asta e problema, pentru că în acest context nu prea e sigur că atunci când treaba va începe în ţară, se va păstra trendul. Dobânzile la lei deja sunt în scădere ușoară, deci se subţiază argumentul că avem intrări pe leu pentru câştiguri rapide.

Îndoiala faţă de acest nivel vine din evoluţia de astăzi. Era o vineri când erau aşteptate date despre piaţa muncii din America şi de obicei e o atitudine de aşteptare, nimeni nu se avântă. Cursul la noi a luat-o în jos de dimineaţă. Iar când a venit şomajul din America, a trecut pe lângă. Au fost date foarte bune - cel mai redus şomaj din 2008 încoace, semn că economia merge bine şi asta înseamnă că dolarul devine mai atractiv. Această evoluție nu s-a simţit la noi. Pe alte pieţe, trendul a fost total invers. Aşa cum era normal după date bune, euro a scăzut. Și de pe valutele regionale sunt ieşiri, deci, mişcări normale.

La noi nu s-a simţit. Când s-au publicat datele despre şomajul din America, probabil că dealerii erau deja în drum spre mare sau la a doua bere la tereasele din Dorobați şi Herăstrău. E o glumă, dar poate şi un sâmbure de adevăr.

E posibil ca, de fapt, pe fond, această lâncezeală să-l fi dus pe euro în jos puţin, pentru ca luni să revină acolo unde era: 4,44- 4,45 lei.

Chiar şi cu această intrare la 4,43, suportul de la 4,45 nu poate fi considerat ca spart. El trebuie consolidat mai multă vreme şi după aceea să devină plafonul maxim de evoluţie.

Nu e nimic care să garanteze că vom avea o întoarcere, dar nici o viitoare scădere. E drept, ca să stea în zona aceasta, poate să mai picure ceva euro BNR din conturile Trezoreriei. Ne putem gândi cu plăcere la un 4,4 lei, dar poate mai încolo, poate şi pe niscaiva intrări de capital.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri