Sari la conținut

Plătiţi din bani europeni să înveţe o meserie. 5.000 de tineri care nu au luat bacul vor fi integraţi în muncă

Uniunea Europeană oferă 10 milioane de euro statutului român ca să integreze 5.000 de tineri fără diplomă de bacalaureat. Ei pot urma cursuri de calificare ori pot face practică într-o firmă timp de un an. La Iaşi, două tinere învaţă să croiască rochii de mireasă. Fetele primesc lunar o mie de lei şi o subvenţie din bani europeni, de 350 de lei.

Tinerele au astfel un venit constant timp de un an. Cei care le oferă ocazia să înveţe o meserie au de câştigat. Primesc lunar 300 de lei pentru fiecare ucenic.

Atâta timp cât înveţi şi esti şi plătit e foarte bun. Peste tot îţi cere să ai experienţă, peste tot să ai vechime”, a spus maistrul Maria Cojocariu.

După terminarea stagiului de practică, însă, tinerii nu au nicio garanţie că vor fi angajaţi.

Scopul nostru este să scoatem acesti tineri din zona gri, neagră a pieţei muncii pentru că sunt foarte mulţi care nu au încredere în măsuri şi nu se înscriu şi îşi caută pe cont propriu”, Ştefania Andreescu, manager proiect, Ministerul Muncii.

Totuşi există şi tineri care nu sunt interesaţi nici de muncă, nici de învăţătură.

Din cei peste 80.000 de absovenţi de liceu, care nu au trecut examenul maturităţii, doar 300 urmează în prezent acest program.    

Pe aceeași temă