Tinerii iau cele mai multe credite. Ce trebuie să știe și care sunt riscurile

Data actualizării: Data publicării:
tineri laptop examene bac rezultate shutterstock_360394481
Foto: Shutterstock

Generaţia Millennials, cei care au până în 35 de ani, iau cele mai multe credite, în special pentru a-şi cumpăra locuinţe. Dar au şi un comportament mai bun atunci când vine vorba de rambursarea împrumuturilor. O situaţie ce riscă să se schimbe, însă, în cazul unei crize, avertizează specialiştii.

Împrumutul la bancă e văzut de mulţi tineri ca un risc pe care mulți şi-l asumă.

„Nevoi personale, pentru un telefon”, spune o tânără.

„Nu încă, dar ma gândeam pe viitor, dacă e să îmi iau un apartament sau ceva, să mă mut singur, cred că aș face un credit”, spune un tânăr.

Datele BNR arată că tinerii până în 35 de ani deţin peste 40% dintre creditele ipotecare şi 54% din împrumuturile cu garanții de stat Prima Casă. Uşurinţa cu care ei se împrumută la bancă este o consecinţă a lipsei de experienţă, spun specialiştii.

Avem o dorință de a fi proprietari și atunci orice tânăr care vrea să scape de acasă pleacă în chirie, dar vor mai mult de atât, atunci vrei locul tău, să stai în apartamentul propriu. Într-o situație de criză, ei s-ar schimba peste noapte pentru că vor avea de împărțit banii disponibili între rata la bancă, mâncare, întreținere”, spune Dragoş Nichifor, analist financiar.

Pe de altă parte, specialiştii spun că un credit bancar este pentru mulţi singura şansă pentru a-şi cumpăra o locuinţă - la început de carieră veniturile sunt, de cele mai multe ori, prea mici pentru a face economii.

Cu venituri mici nu poți să începi o viață sănătos, nu poți să reușești să fii pozitiv pe plan de buget și atunci apelezi la tot felul de soluții. Să se documenteze cu privire la ce înseamnă un credit din punct de vedere al costului - comisioane, dobânzi, să vadă aspectele negative și să economisească o parte din suma aferentă înainte de a merge la bancă să ia un credit. Economisind îți dai seama dacă poți să plătești rata”, spune Cristian Păun, economist.

Aproape 70% dintre tinerii români au un grad de îndatorare de 40%, mai arată datele. Asta înseamnă că un român care are un salariu de 2.000 de lei va trebui să plătească lunar la bancă 800 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri