Charles Michel spune că nu poate să doarmă noaptea după incidentul „Sofagate”: M-am temut să nu declanșez un incident mai serios

Data publicării:
Charles Michel și Recep Erdogan stau pe fotolii
Charles Michel s-a așezat pe scaun și nu a avut nicio reacție atunci când Ursula von der Leyen a fost lăsată în picioare la întâlnirea cu președintele Turciei. Scandalul a fost numit „Sofagate” în presă. Foto: Profimedia Images

Charles Michel, președintele Consiliului European, spune că nu poate să doarmă noaptea după cele întâmplate în Turcia, când a gafat și a lăsat-o pe Ursula von der Leyen să rămână în picioare în timp ce el și Erdogan s-au așezat pe cele două scaune pregătite de protocolul turc, relatează Euronews.

Nu fac niciun secret din faptul că nu dorm bine noaptea de atunci. Dacă aș putea să mă întorc în timp aș rectifica situația. Teama mea a fost că dacă aș fi reacționat în vreun fel aș fi declanșat un incident și mai serios”, a declarat Charles Michel pentru publicația germană de business Handelsblatt.

Momentul stânjenitor a avut loc săptămâna trecută și a rămas cunoscut drept Sofagate – președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost lăsată să stea în picioare în timp ce Erdogan și Michel s-au așezat pe scaune. Stânjenită, Von der Leyen s-a așezat apoi pe canapeaua de lângă, vizavi de ministru turc de Externe, deși îl depășea pe acesta în rang diplomatic.

Scena a fost filmată şi apoi a ajuns extrem de distribuită pe reţelele de socializare. Sub hashtag-ul #Sofagate, ea a stârnit numeroase comentarii despre inegalitatea de tratament între cei doi şefi de instituţii europene şi despre caracterul său sexist.

Turcia a dat vina, însă, pe europeni, despre care spune că sunt cei responsabili pentru felul în care au fost dispuse locurile. 

„Solicitările UE au fost respectate. Asta înseamnă că felul în care au fost dispuse locurile s-a făcut după solicitarea lor. Serviciile noastre de protocol s-au întâlnit înaintea reuniunii, iar solicitările lor (ale UE - n.r.) au fost respectate”, a declarat şeful diplomaţiei turce, Mevlut Cavusoglu, într-o conferinţă de presă.

„Acuzaţiile la adresa Turciei sunt nedrepte. Turcia este un stat cu puternice rădăcini şi nu este prima dată când primim demnitari străini”, a adăugat el.

La puțin timp, într-o postare pe Facebook, Charles Michel a reacţionat la incident şi la reacţiile apărute, spunând că momentul a fost unul „dureros şi lamentabil” şi că îl „întristează” faptul că Ursula von der Leyen a fost tratată „diferenţiat, chiar inferior” de către autorităţile de la Ankara.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri