China raționalizează energia din cauza unui nou val de căldură extremă. Decizia afectează producția de litiu

Data publicării:
muncitori la fabrica in sichuan
China raționalizează energia din cauza unui nou val de căldură extremă. FOTO: Profimedia Images

China va raționaliza energia electrică în fabricile din Sichuan până sâmbătă, a informat presa de stat. Decizia, care va afecta producția de litiu, folosit pentru bateriile mașinilor electrice, a fost luată din cauza unui nou val de căldură care aduce temperaturi de peste 42 de grade Celsius, scrie The Guardian.

În Sichuan, unde locuiesc aproape 84 de milioane de oameni, temperaturile au depășit 40 – 42  de grade Celsius încă de săptămâna trecută, potrivit datelor Administrației Meteorologice din China. Ministerul Apelor din Beijing a anunțat că râurile din zonă au secat în această vară, așa că rezervele de apă sunt reduse.

Provincia din sud-vestul Chinei produce jumătate din cantitatea de litiu național, care este folosit în bateriile pentru vehiculele electrice.

Autoritățile locale au decis să acorde prioritate populației în alimentarea cu energie electrică, așa că utilizatorilor industriali din 21 de orașe din provincie li s-a impus să suspende producția până sâmbătă.

Mai multe companii, inclusiv producătorul de aluminiu Henan Zhongfu Industrial și producătorii de îngrășăminte Sichuan Meifeng Chemical Industry, își vor suspenda producția. O fabrică operată de gigantul taiwanez și furnizorul Apple Foxconn din provincie și-a suspendat de asemenea producția, a informat o agenție de presă din Taipei.

Unele companii vor avea voie să funcționez, dar cu o capacitate limitată, în funcție de nevoile lor de producție.

„Sursele estimează că producția de litiu va fi redusă cu cel puțin 1.200 de tone din cauza întreruperilor operațiunilor din aceste cinci zile”, a declarat pentru AFP Susan Zou, analist la Rystad Energy, adăugând că prețul carbonatului de litiu a crescut de luni.

Vara cu vreme extremă din China a adus temperaturi record în multe orașe mari din țară. Meteorologii au transmis luni o nouă alertă roșie pentru temperaturi ridicate, a informat presa de stat, în timp ce temperaturile au depășit 40 de grade Celsius în zone ale țării.

Provinciile, inclusiv Zhejiang, Jiangsu și Anhui, care se bazează pe energie din vestul Chinei, au emis, de asemenea, restricții privind consumul de electricitate pentru utilizatorii industriali, pentru a se asigura că locuințele nu vor fi afectate.

Oamenii de știință spun că vremea extremă din întreaga lume este o consecință a schimbărilor climatice și, că probabil, fenomenele extreme vor deveni mai intense și mai frecvente pe măsură ce temperaturile vor crește la nivel global.

 

Partenerii noștri