Femeile din Arabia Saudită pot de astăzi să șofeze

Data publicării:
Saudi Women Prepare To Drive As Ban Nears End
Foto: Guliver/GettyImages

Interdicţia de a conduce o maşină, impusă de decenii femeilor în Arabia Saudită, a fost ridicată începând de duminică, potrivit unui anunţ prealabil al guvernului, relatează Agerpres.

Saudi Women Prepare To Drive As Ban Nears End
Foto: Guliver/GettyImages

Punând capăt unei interdicţii unice în lume, Riadul a autorizat femeile să se urce din această duminică la volan, o reformă istorică pentru regatul ultraconservator, dar marcată de acuzaţii de represiune crescândă asupra militanţilor pentru drepturile omului.

Decizia, anunţată din septembrie 2017, a fost inspirată de prinţul moştenitor Mohammed bin Salman şi face parte dintr-un vast plan de modernizare a bogatei ţări petroliere.

„Este un pas important, o etapă esenţială pentru mobilitatea femeilor”, a rezumat măsura Hana al-Khamri, autoarea unei cărţi în curs de apariţie despre femeile din jurnalismul saudit.

Pentru multe femei, saudite sau expatriate, măsura le va permite să-şi reducă dependenţa de şoferii privaţi sau de bărbaţii din familia lor, ceea ce va duce la economii financiare.

„Este o uşurare. Sauditele au un sentiment de justiţie. Multă vreme, ele şi-au văzut refuzat un drept fundamental, fapt care le-a menţinut izolate şi dependente de bărbaţi, făcând imposibilă o viaţă normală”, a declarat pentru Najah al-Otaibi, analist la Arabia Foundation.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri