Referendum tensionat la Doneţk şi Lugansk. Separatiştii proruşi vor să-şi declare independenţa de Ucraina

Data publicării:
referendum ucraina

Liderii separatiştilor proruşi din regiunea Doneţk spun că oamenii vor putea vota în cele peste 1.500 de centre organizate. Aproximativ trei milioane de buletine de vot au fost tipărite pentru referendum, fără ca acestea să aibă vreun element de siguranţă. În plus, la consultarea populară vor fi folosite listele de la alegerile parlamentare din 2012 deoarece autorităţile de la Kiev au blocat accesul la listele electorale actualizate.

„Dacă oamenii, populaţia decide că vrea să se alăture Federaţiei Ruse, atunci ne vom uni cu Federaţia Rusă”, spune Veaceslav Ponomariov, liderul separatiştilor din Slaviansk.

Activiştii proruşi din estul Ucrainei spun că nu se tem de forţele armate trimise de puterea proeuropeană de la Kiev şi că vor răspunde cu violenţă în cazul în care desfăşurarea scrutinului va fi perturbată.

Partizanii independenţei spun însă că un atac al armatei ucrainene ar putea împiedica populaţia să iasă la vot.

Pregătiri pentru referendum s-au făcut şi în Lugansk, unde oamenii au fost îndemnaţi să iasă la vot prin postere şi fluturaşi distribuiţi pe străzi.

Procesul electoral va începe în regiunile Doneţk şi Lugansk la ora 8 dimineaţa şi se va încheia la 20.00. Referendumurile au fost denunţate ca ilegale de autorităţile de la Kiev şi de comunitatea internaţională. Recent, Vladimir Putin a făcut apel la amânarea consultărilor populare, dar cererea sa nu a fost luată în seamă de către liderii separatişitlor proruşi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri