Relațiile diplomatice SUA și Rusia împlinesc azi 80 de ani

Data publicării:
obama putin

Astăzi se împlinesc 80 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Statele Unite ale Americii şi Uniunea Sovietică. În cei 80 de ani, Washingtonul şi Moscova au fost implicate în războaie indirecte, cum ar fi cel din Afganistan, şi au fost la un pas de un conflict nuclear. În prezent, cele două puteri trec printr-o nouă fază de măsurare a forţelor, pe marginea situaţiei din Siria şi din Iran.

Venirea la putere a lui Adolf Hitler a dus la stabilirea unor relații diplomatice între Uniunea Sovietică și Statele Unite. Acordul a fost semnat la Washington, iar în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, cele două state au fost aliate împotriva Germaniei naziste. Câțiva ani mai târziu, în 1945, ele își trasau zonele de influență la Yalta, iar România intra în sfera de influență a Moscovei.

Relațiile dintre Washington și Moscova au fost de multe ori tensionate. Este vorba în special de momentul 1962, când cele două state au fost la un pas de război nuclear, din cauza rachetelor atomice amplasate de URSS în Cuba. Odată cu venirea la putere a lui Mihail Gorbaciov, relațiile cu Statele Unite s-au îmbunătățit.

„Domnule Gorbaciov, dărâmați acest zid!”, a spus Ronald Reagan, fost președinte al SUA.

Iar Zidul Berlinului, simbol al Războiului Rece și al divizării Europei avea să cadă pe 9 noiembrie 1989. În scurt timp, regimurile comuniste din Europa au fost înlăturate de la putere. La rândul său, Uniunea Sovietică avea să dispară de pe hartă, iar atribuțiile sale au fost preluate de Rusia.

Președintele rus Vladimir Putin a stabilit o relație amicală cu omologul său american, George W. Bush, deși pe plan politic au apărut divergențe, mai ales după invadarea Irakului. În momentul de față, cele două mari puteri sunt pe poziții opuse în privința Siriei. Ultima întrevedere dintre Barack Obama și Vladimir Putin a avut loc la Sankt Petersburg, cu ocazia Summitului G20. Atunci, cei doi lideri și-au clarificat pozițiile referitoare la situația din Siria.

„Amândoi suntem de acord ca acest conflict poate fi rezolvat printr-o tranziție politică”, a spus atunci Barack Obama, președintele SUA.

Un ultim motiv de tensiune îl reprezintă dezvăluirile fostul angajat al Agenției Naționale de Securitate Edward Snowden, refugiat în acest moment la Moscova.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri