Video&Foto „O furtună care va rămâne în istorie”. Ciaran a lovit cu putere vestul Europei, omorând 11 oameni

Data publicării:
Furtuna Ciaran a lovit cu putere vestul Europei.
Furtuna Ciaran a lovit cu putere vestul Europei. Foto: Profimedia

Furtuna Ciaran a lovit cu putere vestul Europei. Cel puțin 11 oameni au murit. A provocat pagube și perturbări semnificative în transporturi, s-au închis porturi și zboruri au fost anulate. Rafalele violente, care au doborât copaci, au fost cauza majorității deceselor. Victimele sunt din Belgia, Spania, Germania, Olanda și Franța.

Furtuna Ciaran a lovit cu putere vestul Europei. Foto: Profimedia
Furtuna Ciaran a lovit cu putere vestul Europei. Foto: Profimedia

De altfel, președintele francez Emmanuel Macron merge astăzi în Bretania, cea mai afectată regiune din Frannța.

Acolo, rafalele de peste 200 de kilometri pe oră au smuls copaci din rădăcină. Valurile au atins 21 de metri, iar presa din Hexagon vorbește despre o furtună care va rămâne în istorie, mai ales că în unele regiuni au fost doborâte recorduri de viteză a vântului. În total, peste un milion de francezi au rămas fără electricitate, 800.000 dintre ei doar în Bretania.

Transportul în comun a fost suspendat în unele zone, în timp ce la vecinii spanioli, rafalele au atins 150 de kilometri pe oră și zeci de curse aeriene au fost anulate.

Trei oameni au murit și în Italia, unde apa a năvălit în mai multe spitale, inclusiv la Pisa și Florența.

Ciaran a provocat probleme și pe coasta estică a Angliei și Scoției. Mii de locuințe au rămas fără electricitate, trenurile au rămas la peron, iar acoperișurile mai multor case au fost smulse de rafelele puternice.

Sudul Angliei a fost de asemenea grav afectat, cu multe şcoli închise, iar agenţiile de intervenţie şi salvare pe mare i-au îndemnat pe localnici să stea departe de regiunile costiere.

Compania aeriană olandeză KLM a anulat zeci de zboruri spre şi dinspre Aeroportul Schiphol din Amsterdam.

Evenimentele meteorologice extreme (cicloane, canicule, inundaţii, secete) sunt fenomene naturale, însă schimbările climatice provocate de emisiile de gaze cu efect de seră generate de activităţile umane pot să le amplifice.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri