Primul pas pentru resuscitarea acordului nuclear cu Iranul. Reuniune cu SUA, săptămâna viitoare, la Viena

Data publicării:
diplomati iranieni la o videoconferinta
Abbas Araghchi (centru), adjunctul ministrului de externe al Iranului, a luat parte vineri, 2 aprilie 2021, la o videoconferință a Comisiei Comune pentru Programul Nuclear al Iranului (JCPOA) Foto: Profimedia

Statele Unite și celelalte state semnatare al acordului nuclear cu Iranul se vor întâlni săptămâna viitoare la Viena, într-o primă încercare de a resuscita tratatul din care Donald Trump a retras Washingtonul, dar pe care noul președinte Joe Biden și-ar dori să-l vadă reabilitat, scrie The Washington Post.

Reprezentanții diplomatici ai Iranului, Franței, Germaniei, Rusiei, Marii Britanii și Chinei se vor reuni la Viena pentru „a identifica în mod clar măsuri de ridicare a sancțiunilor și de punere în aplicare a acordului nuclear”, informează un comunicat al biroului șefului diplomației europene, Josep Borrell.

Statele Unite s-au retras din acordul nuclear în mai 2018 și au reimpus sancțiuni Iranului. Ca urmare, Iranul a considerat că nu mai este obligat să-și limiteze programul nuclear și  și-a încălcat treptat angajamentele asumate în 2015.

Noua administraţie Biden este dispusă acum să iniţieze un dialog cu Teheranul în legătură cu reluarea obligaţiilor ce le revin SUA şi Iranului prin acordul internaţional privind programul nuclear iranian.

În acest context, comisia mixtă cu privire la acordul nuclear cu Iranul se va reuni, fizic, săptămâna viitoare, la Viena, un demes văzut ca o pregătire a revenirii Statelor Unite în acest acord.

O nouă ședință a comisiei pentru acordul cu Iranul va fi organizată la Viena săptămâna viitoare, pentru a identifica în mod clar măsurile de ridicare a sancţiunilor şi de punere în aplicare a acordului nuclear. Șeful diplomației europene își va intensifica, de asemenea, contactele separate la Viena cu toţi participanţii la JCPOA (comisia comună pentru programul nuclear al Iranului) şi cu Statele Unite, menţionează comunicatul serviciului diplomatic european.

Și adjunctul ministrului iranian de externe, Abbas Araqchi, a declarat la televiziunea iraniană că participanţii la acest format au convenit, vineri, într-o videoconferință, după discuţii „sincere şi serioase”, să se întâlnească în persoană, marţi, la Viena, transmite Agerpres.

Conform ambasadorului rus la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA, cu sediul la Viena), discuţiile de vineri au fost pragmatice şi vor continua. „Impresia este că ne aflăm pe calea cea bună, însă drumul înainte nu va fi uşor şi va necesita eforturi intense. Părţile implicate par pregătite pentru aceasta”, a scris ambasadorul Mihail Ulianov pe Twitter.

Ministrul iranian de externe, Javad Zarif, a precizat însă, tot pe Twitter, că nu va exista o întâlnire directă între Iran și Statele Unite, marți, la Viena. „Nu e necesar”, a menționat el, potrivit The Washington Post.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri