Producția de petrol a Rusiei a scăzut semnificativ de când a început războiul din Ucraina

Data publicării:
Sonde de petrol
Sonde petroliere. Foto: GettyImages

Rusia pompează mai puțin petrol decât înainte de a invada Ucraina, potrivit imaginilor din satelit care măsoară arderea gazelor din câmpurile petroliere rusești, relatează Business Insider.

Între 1 și 19 aprilie, producția de petrol din Rusia a scăzut în medie la 10,1 milioane de barili pe zi, mai puțin decât cele 11 milioane din martie și cele 11,1 milioane din februarie, potrivit datelor companiei de analiză OilX. Scăderea dintre februarie și aprilie reprezintă 9%.

OilX folosește imagini de la sateliții NASA pentru a urmări cantitatea de lumină emisă de platformele petroliere în timp ce acestea ard excesul de gaz natural. Emisiile mai scăzute indică faptul că se pompează mai puțin petrol.

SUA au interzis importurile de energie din Rusia în urma invaziei declanșate de Moscova în Ucraina, în 24 februarie. Uniunea Europeană, care se bazează foarte mult pe petrol și gaze rusești, nu a făcut acest lucru, deși mai multe țări, inclusiv Germania, principala economie a blocului comunitar, s-au angajat să elimine treptat utilizarea energiei rusești.

Producţia de petrol din Rusia a fost în perioada 1-19 aprilie cea mai scăzută din septembrie 2020, potrivit OilX. Dacă scăderea continuă în ritmul actual, producţia medie pentru luna aprilie va fi de aproximativ 10 milioane de barili pe zi, potrivit OilX.

Exporturile ruseşti de petrol au scăzut cu 25% în ultima perioadă, veniturile din transporturile de ţiţei scăzând, la rândul lor, de la 240 de milioane de dolari, la 181 de milioane de dolari, potrivit Bloomberg, relatează Mediafax.

Oleg Ustenko, principalul consilier economic al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat într-un interviu pentru The Observer că Ucraina va da în judecată comercianţii de petrol şi gaze ruseşti.

Anul trecut, Rusia a furnizat aproximativ o treime din gazele naturale ale UE şi Marii Britanii, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie. Comisia Europeană a propus reducerea cererii UE de gaz rusesc cu două treimi până la sfârşitul anului 2022.

Wall Street Journal a relatat săptămâna trecută că Rusia exportă din ce în ce mai mult petrol cu eticheta „destinaţie necunoscută”, ascunzând originea petrolului pentru cumpărătorii care doresc să continue să facă afaceri cu Moscova.

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...