Șeful forțelor NATO din Europa avertizează: Rușii au mai multe trupe în Ucraina decât la începutul invaziei

Data actualizării: Data publicării:
Christopher Cavoli
Christopher Cavoli, general american, șeful forțelor NATO în Europa. Foto: Profimedia Images

Armata rusă a devenit mai numeroasă de-a lungul perioadei care a trecut de la declanșarea invaziei din Ucraina, în februarie 2022, a declarat, miercuri, generalul Christopher Cavoli, Comandantul Suprem al forțelor Aliate ale NATO din Europa, conform Business Insider.

„Armata rusă este, în fapt, mai mare acum – cu 15% - față de cum era când a invadat Ucraina”, a declarat generalul american în fața comisiei pentru forțele armate din Camera Reprezentanților a Congresului SUA.

„De-a lungul ultimului an, Rusia și-a crescut numărul trupelor din prima linia de la 360.000 la 470.000”, a continuat Cavoli, adăugând și că numărul tot mai mare de recruți este o consecință a creșterii vârstei de mobilizare de la 27 de ani la 30.

Această creștere, mai spune Cavoli, înseamnă că Rusia va putea să-și crească numărul de militari cu până la două milioane în următorii ani.

„În total, Rusia va avea cea mai mare armată de pe continent”, a mai spus Cavoli în declarația sa în fața membrilor Congresului.

„Oricare va fi deznodământul războiului din Ucraina, Rusia va avea o armată mai mare, mai letală și va fi mai supărată pe Occident decât era când a început invazia”, a adăugat el.

Amenințarea rusească crește, SUA rămâne paralizată politic de republicani

Cavoli nu este primul oficial american care subliniază cât de periculoasă e amenințarea pe care Rusia și regimul său criminal o reprezintă pentru lumea civilizată.

Săptămâna trecută, adjunctul secretarului de stat, Kurt Campbell, a declarat că Rusia și-a „restaurat aproape complet” capacitățile militare după pierderile grele de la începutul războiului.

Acest lucru e o consecință a lipsei de ajutor pentru Ucraina din partea SUA, în condițiile în care ajutorul rămâne blocat în Congres din cauza putinistului Trump și a republicanilor săi.

„Noile sale capacități reprezintă o provocare pe termen lung față de stabilitatea Europei și amenință aliații NATO de pe continent”, a declarat Campbell într-un dialog la Centru pentru o Nouă Securitate Americană, un think-tank din Washington.

Avertismentele lui Cavoli și Campbell vin în contextul unei fragmentări politice evidente la Washington – administrația Biden nu reușește să trimită ajutoare Ucrainei din cauza obstrucționismului majorității republicane.

Președintele Volodimir Zelenski declara, duminică, că Ucraina va „pierde războiul” fără sprijin din partea SUA.

„Dacă Ucraina nu va fi sprijinită, ea va rămâne rapid fără muniție. După experiența mea de 37 de ani în armata SUA, dacă una dintre părți poate să tragă, iar cealaltă nu poate să răspundă, partea care nu are cu ce să tragă va pierde”, a mai spus Cavoli, miercuri.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri